Wednesday, May 25, 2011

AJAIB SEDEKAH: semakin sedekah.. semakin kaya..

Baru balik dari menjalankan tanggungjawab sebagai seorang anak.. Alhamdulillah..

Nak kongsi pasal sedekah.. ianya sangat sangat ajaib.. saya penah post entri ni sebelum ni.. emm.. takpe.. nak post lagi hehehehe.. okeh.. AJAIB NYA SEDEKAH..

Betul.. semakin sedekah semakin kaya.. takkan papa kalau kita sedekah kat orang setakat 5ringgit.. insyaAllah.. jika niat kita ikhlas kerana Allah SWT.. rezeki akan datang dan rezeki tu bukan pada wang semata mata.. ada benda lain boleh dikategorikan sebagai  rezeki ..macam macam.. contoh kawan yang baik..  orang suka kita dan bagai bagai lagi benda yang bebaik..

Itulah rezeki Allah.. jika kita berjalan di higway Allah dengan betul.. Allah akan sentiasa redhai kita.. itulah Dia.. Maha Pengasih dan Maha Penyayang.. moga Allah akan sentiasa limpahkan rezeki buat kita semua.. akhir kata.. majulah sukan untuk negara!

5 comments:

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

yang paling penting kena ikhlas... bkn mengharap balasan...kan...? ^_^

shopping2u said...

betul tu.. :)
sedekah tak wajib tpi zkat yg wajib.. tpi apa slhnye nk tmbah pahala kn :)

... said...

as salam..
yup

=)

infaq dijalan-Nya..
insya'Allah pulangannya berbaloi2

;)

btw, akak ada dimasukkan dalam list pelakon dalam segmen filem kreatif encik ebn tempoh hari. huhu..
tak promote langsung entri tu...haih..terus tinggal.b w pun tak dapat buat..kerja banyak bertimbun. hehe..ni baru nak bw sikit2

=)

Noh Kodiang said...

url tu nak letak shopping2u @ rosemerah???

Anonymous said...

mmm...zakat mmg wajib tetapi sedekah ajaib...zakat dan sedekah tidak perlu dipersoalkan lagi kerana zakat sama seperti solat. jika tidak zakat, itu hukum antara dia dgn Allah.

tetapi sedekah itu amat ajaib fadilatnya kerana ianya bukan wajib tetapi merupakan pengorbanan dari pemberi sedekah, sbb itu ramai org selalu mengelak dgn alasan asal sedekah perlu ikhlas. jika alasan ikhlas semata2, maka tidak akan ada org yg nak bersedekah. ianya memerlukan latihan yg berterusan barulah dtgnya ikhlas... seperti contoh kita masa kecil2 dulu, mana ada ikhlas nak pergi sekolah. tetapi dipaksa oleh parents baru nak pergi. tapi bila dah lama2, barulah ada keinginan untuk pergi sekolah kerana rasa seronok sbb ada kawan dsb. sedekah pula bkn shj dr segi wang ringgit tetapi byk benda yg blh disedekahkan... pertlongan, usaha kita juga sedekah..mengalihkan duri ditengah jalan juga sedekah. so jgn sempitkan pemikiran ttg definisi sedekah. didalam AlQuran telah tertulis fadilatnya, jd ikutkan shj jika mahu ganjarannya, jgn jadikan alasan ikhlas atau tidak sbg penghalang utk bersedekaah