Thursday, May 26, 2011

Hati hati dengan panggilan HANGAT!


Panggilan HANGAT atau panggilan HANGIT ni takde kena mengena dengan Hot FM.. Radio ERA mahupun mana mana radio.. tapi nak cakap pasal panggilan dari mat bangla mana ntah yang mengaku dia ni orang dari cimb .. celcom dan sebagainya.. baru terlintas nak tulis sebab terbaca entri ni .. klik SINI..

Memula excited jugak.. tetiba ada orang call. gaya cakap macam operator.. tapi ada gaya bangla sikit bunyi.. dah dua kali terkena.. drama pendek adalah seperti di bawah..

"Assalamualaikum selamat pagi Cik....." Suaranya sambil buat buat lupa nak sebut nama apa..
"Ye.. Wal'alaikumussalam.. ye saya .."
"Tahniah ye.. rezeki Allah.. Alhamdulillah.. simcard cik dah jadi pilihan untuk menerima hadiah berjumlah RM20,000.00.." terus aku tak caya! pastu saya layankan je la.. wat macam krang cerdik..
"Saya dari celcom central.. owh.. boleh pihak kami dapatkan no akaun bank..? naj masukkan duit hari ni juga.." suaranya penuh konpiden..
"Maaf la encik... saya tak ada.."
"akaun apa apa lah, cimb bole, Affin bank bole.. Maybank bole.. BSN pun boleh cik.."
"Maap la saya ni kojo toreh gotah jo.. tu pun tolong orang.. bukan kobun sendiri yo.." Pastu dia terus letak.. Ohoo nak tipu den yo? den tak b0*** tau ..

So.. sila berhati hati dengan panggilan macam ni.. biasa mereka gunakan private number.. kalau rasa ragu, boleh call terus pihak yang dia menyamar tu.. SMS pun ada.. tapi sekarang ni dah kurang memandankan ada setengah kumpulan dah tumpas.. INGAT ye sahabat sahabat! penipuan ada di mana mana sahaja.. sama ada penipuan cara halus atau kasar.. saya harap lepasni polis dapat tumpaskan program penipuan di internet pula! pihak berkuasa Malaysia memang mantap!

No comments: