Friday, May 27, 2011

oPsss.. hati hati bila nak merendah diri..

Merendah diri adalah perkara yang sangat mulia.. dalam Islam pun kita tak diajar meninggi diri malah Allah tidak suka hambaNya menyombong serta meninggi dirinya.. tapi kalau tubuh badannya sedia tinggi nak buek camano.. tu kejadian Allah..

Antara lelaki dan wanita siapa yang paling merendah diri? merendah diri dengan terlampau rendah pun tak baik jugak sebenarnya.. tidak elok untuk kesihatan..! merendah diri yang saya maksudkan kat sini ialah dengan cara meyentuh sensiviti kaum lain.. tu yang bahaya tu!

Sebagai contoh.. bila orang puji kita, kita dengan merendah dirinya cakap.. "ala.. tak cantik pun, pakaian kita  ni macam ind** je pun.." dan ada juga bila kita puji orang tu pakai lawa.. kulit putih.. dia pun cakap.. "isk.. putih apa macam ni, macam kel**g @ in**a je.. hitam legam"  dan pernah tak bila anda puji orang cakap rambut dia lawa, kemudian dia cakap macam ni.. "ala.. rambut macam ni lawa ke? kita rasa macam orang asl* je.. hikhikhik.."

Hummm.. sebenarnya itu adalah cara merendah diri yang agak 'poyo' bagi saya.. sebenarnya dia nak orang puji lagi dan dia tu memuji serta sedang meninggi diri dia sendiri.. pernah jugak begini, ada kawan tu orang Kelantan jugak.. orang Kelantan ni kalau tanpa budu tak sah.. saya pelawa dia makan nasik dengan budu.. boleh dia cakap macam ni.. "eh.. bod*h sungguh la dop.. budu pun tok make, 'darat' la kito ni.. budu pun tok ajin make.. mok kito tok ajar make budu nih.." dengan muka yang sinis.. sebenarnya dia la raja budu..

Orang orang macam ni memang ramai hehehe.. tapi nak buek camano laie.. lain orang, lain caronyo... tapi yang saya paling benci bila ada sesetengah orang tu pakai handbag yang agak besar.. orang cakap "woi.. beg besar nye.. macam makcik jual obat!.." nak tau bakpo? sebab ma kito sekoloh kan kito denge duit tuh la... HATI HATI BILA BERCANDA!

No comments: