Sunday, May 22, 2011

Punca kelemumur

ni nak kongsi sikit pasal kelemumur yang mengalahkan salji kat kepala ni.. tahukah korang apa itu kelemumur? apa  itu kelemumur? haa... saya pun tau sebut je... ok.. meh nak kongsi..


Ia merupakan keadaan yang melibatkan bahagian-bahagian kulit yang kaya dengan kelenjar minyak. Sebenarnya.. kelemumur merupakan sel kulit mati atau kotoran yang terkumpul pada kulit kepala yang belum disingkirkan dan lama-kelamaan mula menjadi lapisan.


Tekanan.. pemakanan yang tidak seimbang.. dan lelain boleh menyebabkan kelemumur dan lama-kelamaan mula membentuk lapisan jika kelenjar minyak lama masih hadir apabila set kelenjar minyak baru mula dihasilkan. korang akan menjumpai kelemumur yang berupa emping-emping salji pada seluruh kepala dan bahagian bahu. korang juga mungkin selalu menggaru kepala. .. dan menggaru kepala akan menjadi hobi korang..

Selain tu jugak produk-produk anti kelemumur yang tidak sesuai akan memburukkan lagi keadaan sehingga menyebabkan keguguran rambut .. dan syampu yang mahal belum tentu dapat hapuskan kelemumur.. saya penah pakai syampu dari saloon lagi you.. harga rm80.. botol kecik je.. besar botol budu cap ketereh tu.. tapi hampeh.. kepala makin gatal!


Punca kelemumur
  1. Tidak cukup tidur, bekerja lebih masa (betul! saya sangat rajin bekerja.. huhu)
  2. Keletihan (sebab banyak keja)
  3. Cara hidup yang tertekan, selalu berasa gelisah (tekanan perasaan dengan monyet yang bermaharajalela kat sini!)
  4. Kekurangan nutrien penting (huh... memang! memang! tak cukup makan! kena kawin cepat cepat)
  5. Produk penjagaan rambut yang tidak sesuai (betul! pakai syampu mahal pun wat perbihkan pitih je)
  6. Ketidakseimbangan kelenjar endokrin (tak tau la pulak)
  7. Makanan yang terlalu pedas (ohooOoo.. saya tak suka pedas!)

No comments: