Wednesday, June 1, 2011

Jangan menilai orang melalui pakainnya..

Ini adalah sambungan yang TADI ye.. saya tau kalau tulis panjang panjang nanti boring nak baca..

Tiap kali saya naik bas malam tuk pulang ke kampung, saya tengok berapa orang je yang turun solat baik pompuan atau lelaki.. majoriti bertudung. mungkin diorang wat jamak kot.. tapi masuk time subuh.. hurm.. berapa orang je yang turun, orang yang sama macam semalam.. oh.. mungkin dia jamak gak kot? hehe.. pernah saya naik ketapi.. benda yang sama jugak.. saya ternampak sorang dak pompuan yang freehair sedang solat..

Jadi.. adakah bertudung itu sudah cukup bagus mengatakan diri mereka itu bagus..? saya bukan kutuk orang yang berhijab sebab saya sendiri pun berhijab dan saya juga tak kutuk mereka yang tak berhijab tu.. saya yakin anda juga tahu apa balasannya kelak.. kan? tapi ada sebab saya post entri ni.. bak kata orang kampung saya.. don't judge it's cover book..

Bertudung bukanlah fesyen tapi ianya telah disyariatkan.. jika hendak bertudung.. buatlah dengan cara yang betul dan dengan cara yang telah disuruh.. jika kita rasa ada orang yang kurang berilmu memberi nasihat kepada kita.. kita ambik lah nasihat tu dan buat koleksi.. nasihat tu mungkin berguna buat kita, terkadang kita ni lalai.. jangan kita nak menilai dia tak tentu hala.. okeh..


**pesanan buat diriku yang kerdil ini juga...

No comments: