Saturday, June 25, 2011

Macam ni sikap peniaga kita..?

-ini auto post, penulis tengah enak di jalanan hehehe-


Sebenarnya ni kisah lama.. minggu lepas, tapi masa tu takde mod nak bercerita pasal ni.. mengenai seorang peniaga yang rasa macam dah tak nak berniaga.

Saya ke kedai jual majalah.. tanya dia majalah DARA keluaran Julai dah ada ke.. terus dia buat muka ketat, kata takde.. saya tanya majalah In Trend.. dia kata cari sendiri kat meja tu, masa tu bukan dia buat apa pun.. dok saje je.. huh, rasa macam nak sound je.. nasib la dia tu dah berumur.. kira hormat lah sikit kan..

Saya cari dan cari.. cakap kat mak cik tu takde, dia macam marah.. suaranya macam menengking, aish.. makcik ni..? macam ni sikap peniaga Melayu? maaf..  bukan memilih bangsa.. tapi saya sedih, layanan orang Melayu macam ni? saya ke kedai uncle berbangsa cina.. layanan dia mesra, tanya dari mana.. tu yang kita mahu.. kalau takde dia cakap dengan cara yang elok.. bukan macam makcik tu..

Kalau nak berniaga biarlah dengan cara yang ikhlas.. jangan layan pelanggan macam tu, sekali kena aku tak pergi dah wahai mak cik.. tobat!! takmo pergi dah..


-ihsan dari google-

10 comments:

syrupmasin said...

sound je akak org macam tuh..huhu

visitme@FaTiN cOrNeR said...

pernah kena mcm nie jugak..

xnak layan customer..ish. mcm mn la nk maju..

nawal addina said...

sbb tu org kita tak maju2 :)

Green Apple said...

dtg tlg kawan... klik semua iklan..hehe..:)

Titisan Hujan said...

tu lah mbezakan peniaga Melayu dgn peniaga lain

agak terkilan jgk

miss inna said...

cian kat akak niena. kalau inna tak nak g kedai makcik tu. merajuk da!

anyway,inna da beli majalah DARA bln julai punya td..^^

m&m's said...

betol2. keje dok kat kaunter main nset pon leh tensen ke??? huhu

misyamissyou said...

aah..kadang2 geram jugak dgn perangai peniaga macam ni..nak berniaga ke xnak, layan pelanggan cm tu..

logorithm said...

Hmmm... hari tuh I marah kat makcik nasi lemak sebab dia lembab giler nak tapau sebungkus nasi lemak. Nak dekat 10 minit! Padahal tak der pon pelanggan lain pada masa tuh.

Entri 18PG:  Girl Housemates from Hell!

Entri 18SX:  Logorithm's Wordless Wednesday #3

MEKAR said...

Rasanya itu mungkin pekerja kat kedai tu. tengah senggugut kot