Monday, June 20, 2011

Mak bapak galakkan anak bercinta..

Saya dulu.. kalau cakap pasal lelaki konpem kena cili la gamakknya mulut ni ngan mak..

Tapi ada setengah ibu bapa tak kisah kalau anak-anak bercinta.. pernah sekali saya cakap kat mak kawan saya yang anak dia tidur dengan pakwenya (masa sekolah dulu) makcik tu leh cakap diorang dah nak kawin.. takpe.. tepuk dahi sendiri..

ibu bapa begini digelar sporting.. maka anak-anak akan seronok punya ibu bapa yang begini.. ada jugak yang cakap kat anak dia jangan keluar naik motor dengan lelaki tapi kalau datang amik kat rumah takpe.. boleh datang bertandang ke rumah.. biarkan anak bersalam bercium tangan lelaki bukan muhrim.. romantik sangat la konon..

sebagai ibu bapa.. tolonglah laksanakan tanggungjawab itu dengan betul, jangan menganiayai anak sendiri.. orang yang sebegitu adalah sangat kejam..!


-cili yang bakal di blander ke mulut anakku jika dia menggedik kelak-

8 comments:

Sunah Sakura said...

kannnnn... alhamdulillah mak bapak saya jenis yang strict bab pergaulan ni... masa kecik2 n sekolah lagi depa tak benarkan bercinta, tapi ade gak adik beradik yang degil sikit...

bila da besar, da faham da nape mak bapak tak bagi... ada point kat situ... :)

diana said...

betul la..
melampau2 sportingnya..
kita dulu nak sebut nama kawan lelaki yang sekelas pun takut..

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

kejar cita2 sbelom mengejar cinta :)

shedameor said...

setujuu. tapi ada pandangan sikit. kalau terlampau sporting payah, kalau terlalu menjaga pon payah. ada kes anak memberontak bila parents tak kasi lansung berkawan dengan laki dan akhirnya anak tu rosak atas sebab pemberontakkan tersebut.

soooooour said...

mak sy x bg bercinta...........hurmmmmmmmmmmm...

| Princess Diary | said...

family scha mmg mcm tuu.. tp x de laa smpai bg salam laki pompuan.. batas pergaulan masih perlu dijaga :)

| Princess Diary | said...

btw.. jum tolong scha
tolong vote saya di contest ini..
first:

Neya Lens June 19 at 10:26pm Report
link page neya
https://www.facebook.com/pages/Neya-lens-mate-saia-jd-comey-bile-saia-pakai-lens/209405642431167?ref=hnav

link pic scha
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=213607848677613&set=a.212670982104633.52318.209405642431167&type=1&theater

Tea said...

nak bagi bercinta pun berpada lah. tea baru skang berani gtau pasal benda ni kat parents. dah meningkat tua. huhuk.