Saturday, June 18, 2011

Manakah satu kawan ?

Kawan yang baik akan sentiasa bersama kita, kalau semalam saya cakap hati adalah kawan baik kita (rujuk ENTRI ini) .. tapi, ini kawan sesama manusia..

Sejauh mana kita tahu kawan itu benar-benar ikhlas dan kawan yang sejati? di tumit nya ke? di mulut nya ka? atau dirambutnya?

Persahabatan itu diikat oleh kasih sayang yang mendalam, iman, dan ketaqwaan... kasih sayang atau saling mencintai di antara kaum muslimin harus didasarkan atas motivasi kerana Allah dan Rasulnya..

Yang mana satu kawan yang benar dan kawan yang salah ?? tengok dialog di bawah dan nilai sendiri yang mana satu kawan dan yang mana satu sahabat..

Kita: aku geram betul dengan mamat tu, hutang duit aku tak bayar!

Sahabat 1: Isk.. tak boleh camtu, ko kena mintak jugak bai, kalau tak naik lemak la dia.. kita bako jee..

Sahabat 2: Erm.. mungkin dia ada masalah kewangan kot? cuba slow talk dengan dia.. sabar ye..

Kawan memang senang dicari, tapi kawan yang bergelar sahabat memang sukar.. 

6 comments:

Alya Esprézzo said...

macam-macam jenis kawan kat dunia nie..sampai tak boleh nak explain yg mana satu.. T__________T

sue perbs.. said...

betull... kawan ketawa memg rmai... kwn mnangis? hmm

Sembang2 wif Yuyue said...

kawan makan kawan pown adeeee...ehehe

yuyue datang ajak join segmen..jom :) http://www.pwencessyuyue.co.cc/2011/06/pencarian-blog-terbaik-2011-blog-list.html

bibi bibo said...

hahah , kita bakor jek ! laen shabat laen pendapatnye kan . so , pndai2 la kite plh kwn .

bibi bibo said...

hahah , kita bakor jek ! laen shabat laen pendapatnye kan . so , pndai2 la kite plh kwn .

тαк кenαl мαкα тαк cнεηтα ™ said...

betul tu. sahabat memang susah nak dicari. tapi slalunya, bula kita dah jumpa, mcm2 hal pulak yg jadik kan ?

;)