Tuesday, June 7, 2011

Orang ketiga ...

hasih.. tak kawin lagi sibuk nak cakap pasal orang ketiga eh?biar ah.. hehehe... nak cakap gak! Orang ketiga dalam perkahwinan bukan sahaja kekasih bling bling (kekasih gelap) tapi antaranya ibu ,ayah serta adik beradik juga boleh disifatkan sebagai Orang Ketiga..

orang ketiga yang saya maksudkan adalah mereka yang telah menggugatkan rumah tangga.. tak semestinya pasangan tu mempunyai kekasih.. okeh.. saya dah standby sesiap sebelum kawin ni.. bukan apa.. takut jumpa mak mertua macam tu.. hihihi ..

ni biasa terjadi kalau kita kawin atas dasar cinta dengan 'anak mak' ...puncanya je lah.. kekadang orang tua ni.. dia dah ada calon untuk anak dia tpi disebabkan tu anak manja, kasi je lah.. biasalah.. perkahwinan tanpa restu keluarga ni orang kata boleh mendatangkan banyak masalah..

kekadang tu orang nak meruntuhkan rumah tangga tu senang je.. dengan mereka reka cerita palsu.. so bagaimana kita nak menghadapi benda ni? kita hendaklah bijak dan pandai menilai.. jangan tergopoh gapah melenting dan buat keputusan melulu.. sebaliknya sila siasat dulu..

banyak mendalami hal hal agama.. bila nak buat keputusan tu, selain dari tanya orang yang lagi berpengalaman.. tanyalah Allah melalui solat istiqarah.. insyaAllah.. Dia akan bantu hambanya..

1 comment:

Udy said...

tp 'orang' ketiga yang paling berbahaya adalah yang disebut dalam hadis nabi . iaitu apabila berdua2an lelaki dan wanita bukan muhrim .akan hadirnya yang ketiga . iaitu syaitoonnnnnn...