Wednesday, June 15, 2011

Saat indah bergelar seorang newbie..

Newbie.. atau blogger yang baru .. merupakan seorang bayi yang baru dilahirkan dan masih kekurangan ilmu.. HAIPPP ..!! ilmu blog je ye.. ilmu lain mungkin terlebih.! dan saya tergolong di golongan itu ..

Nak jadi seorang blogger yang berjaya cam Ben Ashaari, Cik Epal, yuyu, Hanis Zalikha dan lelain yang fofular tu teramat susah dan mungkin sukar lau blogger yang baru cam saya ni nak capai ke tahap tu.. tapi saya akan cuba .bukan nak dipuji macam mereka tapi ..nak setiap entri saya ni dibaca orang..

Okeh.. nak cite 1st pengalaman ni.. memula saya bukak blog taun 2010.. blog lama saya tu rosemerah.. saya cuma tulis je, takde BW.. takde wat pape pun yang saya tau hanya post entri je.. sebelum bukak blog baru ni.. 30/04/2011 .. saya cuba usha mereka yang dikenali tu.. nak tau camana cara mereka.. dan dapat gak la sikit-sikit..

Akhirnya saya tekad nak bukak blog baru.. saya ikut apa yang mereka ajar.. Ben Ashaari lah sifu nya dan dia adalah sifu setiap orang.. apa yang saya tak tau saya tanya pada dia.. dia tak sombong.. dia jawab je setiap soklan bodo saya tu.

Komen pertama yang saya dapat.. Ya Allah, jakunnya.. terkinja-kinja melompat laksana beruk yang dapat bunga.. saya wat lagi entri lain, buat lagi dan lagi.. saya BW.. sampai satu tahap saya tak tido dok menulih entri tu.. saya terfikir, Ben ni tak  tido ke  dia..? setiap jam dok post entri.. mula tertanya, dia tu manusia ke robot? huh.. akhirnya soalan yang sentiasa buat saya sampai nak kena sawan tu terjawab.. oOo..rupanya wat autopost.. semakin hari semakin saya dapat ilmu.. tapi terasa semakin bodoh ..sebab masih banyak yang saya tak tau rupanya..

Follower, komen , kunjungan tu adalah satu semangat buat blogger.. setiap kali menerima komen.. dia akan berusaha lebih gigih lagi untuk menghasilkan entri untuk disajikan kepada pelawat agar mereka tak rasa hampa bila singgah.. camtu gak saya, tiap kali ada comment atau follower baru.. saya akan cuba memuaskan hati mereka.. jejak mereka balik atau tinggal setapak dua komen kat situ..

Dan.. saya sediakan blog ni bukan untuk di follow sahaja .. tapi sebagai satu tempat untuk beristirehat untuk semua golongan.. saya hampir menitis air mata bila ada orang kata blog cap ayam saya ni bagus ..terharu sesangat, saya ni masih baru.. apa la sangat blog saya ni.. tapi insyaAllah.. saya akan terus ikhlaskan diri berada di sini.. ! 

7 comments:

Jiji-Fify said...

saya pon newbie jugak...tak sabar nak jadi mcm blogger berjaya yg lain..

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

Atiqah Wadiah said...

saya ske baca blog nih..rajin ek update..bgos2..sy ske baca..hehe :)

Semut Senyum said...

saya ni lagi lah newbie... ni pun masih merangkak2 mencari teknik2 berblog ni.. sudi2 kongsi ye Cik Red Roses

Jahidih Saili said...

moga menjadi blogger yg bagus dan lebih baik masa ke semasa..

shopping2u said...

InsyaAllah =.='

kotak bulat said...

sy un bru jgak.. bru start bln lepas.. kwn2 ramai ty, awatlah suke sgt ngn blog ni..tp org yg ad blog je faham kepuasan blogging ni kan

MEKAR said...

semoga teruskan usaha anda.

Tak sedar...rupanya sya dah belek artikel samapi ke sini. jauh nih