Saturday, June 4, 2011

Seluas mana neraka itu..

nampak panas kan? api neraka lagi panas.. tak dapat dibayangkan!

Harini saya nak tulis pasal neraka.. dari tulis benda yang mengarut ngarut baik saya kongsi dengan korang semua satu perkara yang patut kita tahu, pada yang dah tau tu, boleh baca.. pada yang masih belum tahu.. Alhadulillah, harini kita dah dapat satu ilmu..

Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kpd Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w.: "Mengapa aku melihat kau berubah muka?" Jawabnya: "Ya Muhammad, aku dtg kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya" lebih lanjut sila ke SINI..

Apabila seseorang hamba itu dicampak ke dalam neraka maka terdengarlah suara yang mengerikan.. neraka itu menggelekak.. Ya Allah.. panas.. panas.. jika kita rasa api di dunia ni panas.. tu cuma seciput je.. kat neraka kita tak dapat bayang seberapa panas neraka tu.

Dasyat sunggunh azab seksaan di neraka.. sekali dicampakkan ke neraka.. hampir je neraka itu pecah disebabkan marah, lalu penjaga penjaga neraka kepada mereka, adakah sewaktu di dunia tidak ada seorang pun yang datang memberi peringatan.. waktu tu kita dah tak boleh berbohong lagi..

Saya tak tipu.. saya tak bohong, ini dari Allah.. ini bukan datang dari ilham saya tapi dari ayat suci Allah.. buktinya ada di dalam kitab petunjuk kita.. bukalah surah Al-Mulk untuk melihat bukti seksaan neraka..

No comments: