Saturday, June 11, 2011

Tazkirah sebelum tido.. Apa penyebabnya hati kita mati ?

Tazkirah dari saya buat malam ni.. Apa penyebabnye hati kita mati ? kenapa kita begitu susah untuk faham apa yang kita belajar? kenapa kita rasa susah sangat untuk teruskan hidup dalam dugaan yang sukar ? kenapa itu terjadi..?

Ya ..jawapannya kita tidak kusyuk mengenal Allah SWT..
"Dan kami ciptakan jin dan manusia itu melainkan hanya untuk beribadah (kepada kami) ." (Al-Zariyat: 56)

Apa tujuan kita diciptakan..? sudah terang lagi bersuluh hanyalah untuk menghambakan diri kepadaNya.. namun Dia tidak lupakan hambaNya.. diberikan akal fikiran buat kita agar kita dapat berdikari. Allah meratakan bumi untuk makhlukNya dan di bumi itu ada pokok pokok yang boleh menghasilkan buahnya.. mencipta bunga agar kita tenang bila menghidunya ..

Dan apa lagi yang kita ingkarkan? nikmat dari Allah yang mana yang kita dustai? cuba lihat di langit.. ada cacat celanya? tidak kan? kita sering mengeluh bila ditimpa kesusahan tapi kita tidak bersyukur bila menerima nikmat dariNya.. hina nya kita, kerdil nya kita.. mulianya Allah SWT..

Hati kita akan terus kelam apabila melupakanNya.. tiada ketenangan disitu walaupun pelbagai kesenangan yang kita peroleh.. Allah bagi kepada mereka yang seperti itu untuk bersenang senang di dunia.. semoga apa yang saya sampaikan ni menusuk ke sanubari kita.. Ma'assalamah..

3 comments:

Hafizzi Aziz said...

ALLAHUAKBAR!
sama2 mengingatinya..

Hafizzi Aziz said...

vote apit di sini leh?

http://selangoridamanku.com/votes?cat=3&sort=high

erico anaci said...

dh bc... rugi tak join tau... header 1 thn klu berjaya.. bru ari ni start
\