Thursday, July 14, 2011

Bagaimana ingin mengesan entri itu copy paste?

Tak salah rasanya nak copy paste entri dengan niat kita nak menyebar maklumat.. kita menulis untuk apa? untuk menjadi popular atau berkongsi ilmu dengan yang lain? saya tak kisah sekiranya seseorang itu nak ambil entri saya , cuma tolong jangan buat harta sendiri, tapi rasanya takde yang menarik pun.. kan?

Saya agak terkilan dengan sikap sesetengah blogger ni, saya bertapak di sini tahun 2006, blog yang lama saya memang tak aktif, follower pun 18 orang je.. Tapi setiap hari atau paling kurang 2 kali dalam seminggu saya akan post entri, biasanya yang berbentuk puisi.

Semasa blogwalking tadi saya perasan ada sorang blogger ambil entri tersebut.. tarikh sekitar Jan 2011.. saya copy entri tersebut dan paste di search google.. tak sangka, bukan dia sorang je tapi ada lagi beberapa orang.. erm.. tetiba timbul satu perasaan, eh.. ada jugak ye penulisan saya tak seberapa tu orang cedok dan buat harta sendiri?

Biasanya nak mengesan sesuatu entri itu asli atau tidak saya akan buat macam tu.. senang je kan.. saya cuma tersenyum bila tengok komentar dari pembaca, memuji beliau dan beliau membalas bagaikan entri itu dia yang cipta..

Semua dah besar kan? dah tau mana elok dan tidak kan? kenapa perlu buat macam tu? bukan nak nama si penulis itu disebut tapi elok ke barang orang, tapi kita buat barang kita sendiri...? cukuplah tulis 'sekadar berkongsi, bukan hasil ciptaan sendiri' ..pastu tersengih bila dipuji.. keseronokan pujian tu macam tin kosong.. takde apa pun... jadi fikirkanlah..

31 comments:

fa said...

laa.. x patut btl org mcm tu.. grr..
kak niena sabar ea..

Cik Ezy said...

sakit hati je bile netry kene copy..
dh la perah idea pnat2 nk wat satu entry tu..
dtg maen amek je..
huhuuu

Syazwan Che Deraman said...

hmmmm..
free free je dapat pujian.
niena pengarang puisi ea?

MissCt a.k.a MuqDeq said...

biaselah tu.. mne2 ad c0pas (c0py paste) ni.. kite hnye mampu senyum jela.. :)

Gen2Merah said...

hehehehe.. mmg banyak blogger yang copy paste macam tu... paling sedih ada yang copy sekaligus kesemuanya tanpa meletakkan sumber atau kredit kepada blog atau web yang dicedoknya..
malunya kan kalau bahan yang dicopy tu bila si penulis asal perasan..
apa pun info yang menarik.. nanti sy try nak google plak sapa yang penah mengcopy.. ekeke

Pojiekyra said...

kyra cuba tbaik u uat entry sdiri :D




tempat dok xckup..kna bdiri..blaja sambil berdiri :((

bibi bibo said...

ksian org yg penat2 buat entri tu tp org laen yg dpt nme .

missH strAw-BerrY said...

wah..pedas tp penuh makna=)..mmg xelok pon curi mencuri entry owg laen nie..kalo da tau nk tumpang post entry owg kasila adiah kew x..hihi,pling xpon elokla sertakan link kew..lagi berbahasa owg cakap=)

slumberdek said...

slumberdek tak kisah tapi klu blh dah copy tu linkkan ke akaun asal baru org tahu siapa penulis sebenar.

Подтверждаю said...

as salam..
alamak. dah masuk waktu. hehe
ok, jangan gusar. tegur depa yang copy tu. kalau depa buat tak tahu..
insya'Allah tiba di alam pengadilan-Nya,lihta siapa yang tuntut hutang.
wallahua'lam..

entri pakcik pun ramai yang copy. tapi pakcik tak amik pusing hal ni. biar je la..

mana yang boleh mendatangkan pahala, tu lagi pakcik suka walaupun mereka terang-terang ambil tanpa beritahu dan beri kredit. yang penting, dari entri yang kita buat tu, mendatangkan manfaat buat mereka yang membaca.

selebihnya, biarlah Allah menentukan apa yang terbaik untuk mereka atas niat dan tindakan mereka sendiri..

wallahua'lam..
jangan sedih2 ok ;)

yuk solat~

aziza esa said...

saba la ek cik niena..

+_Miss.Jannah_+ said...

tak seronok kan ada orang macam tu.. kalau isi durian tu sedap, semua nak mengaku durian tu datang dari dusun dia..

cuba kalau kentut bau durian, sorang pon tak nak mengaku.. ;)

n a g a_g e m o k said...

btol 2..kalau ye pon nak copy paste buat la secara berhemah.xssh pon nak tulis "kongsi/idea asal"...

syrupmasin said...

errr..perghh gile ta malu kot org tuh..ape lagi kak..tampaq lah org tuh..huhu

muhamad hanif said...

copycat tu bole, biala bertempat yea tak ?



HAHAHAHAH

Kalamhati said...

huhu at least letak credits pun bleh..paling kurang pun bgtau sumber dr Google pun dh cukup..utk menunjukkan itu bkn karya asli kita

Na'im Nikmat said...

Sekurang-kurangnya berilah backlink..Ternyata puisi anda memang menarik minat orang untuk membaca dan siap dicopy lagi..Tahniah Empunya Blog :-)

Niena Pengembara Ilahi said...

penulisan sy xbagus.. ramai lgi yg bagus, itu semua ilham dari Allah... bla baca entri sahabat yg lain, tercetus la idea tu :D

kotak bulat said...

kb tulis je...tak pernah check pun ad org copy paste ke tak..hehehe..
tp bila ad org copy paste gitu, sakit je ati rasakan..

cik aisha said...

kalau amek entry org creditkan kat tuan asal.....erm..

ABU said...

ade je orng buat macam tu tapi kita tak sedar..

cik najihah said...

da penah kene kak..
geram gile da la sebijik2 copy huhu

Bigdaddyz said...

biasalah tu kalau nak cepat di kenali...:)

ghost writer said...

aku fikir benda nih dah lama dah pun berlaku.sedangkan yang kat paper pun orang amik inikan plak dalam blog yang takde hakcipta...

Syuxer said...

emm sapa yang copypaste tuh??huhu..apa tajuknya akak,nak gi tengok

Syuxer said...

heheh okey akak..:)

Ku Azhar said...

kita bako! hehehe

MEKAR said...

sya ada juga copy paste terutama artikel berkaitan agama. tp kita beritahu yg kita ambil dr sumber mana. barulah rasa diri ni bermaruah

saiazuan said...

sedih ble ada tukang copy paste ni.. klu btl nk copy paste pun, mintak la kebenaran kan

Sunah Sakura said...

hurmmm...entah2 entri2 puisi saya pun ada yang copy paste kan?

Anak Wak Mail said...

bila lagi dia nak kena puji..haha..

tak patut betul..erk..kita saman dia..!haha