Sunday, July 10, 2011

Cerita ku di Bulan Ramadhan

Santai Bersama BEN ASHAARI

Masa kecik2 dulu, kalo bulan pose mak jual kuih akok.. akok mak ni memang sedap sesangat takleh lawan sesapa.. Kami adik beradik suka tlg mak.. dapat duit lebih sikit utk raya. Awal pagi lagi mak akan bancuh kuih akok tu.. kakak yg akan tolong mak.. saya cuma tolong tgk jer la..

Waktu tengahari mak akan bakar kuih akok tu.. bakar kuih tu memang penat.. berpeluh-peluh, yer la makan asap jer.. biasanya mak akan hantar kuih ke bazar lebih kurang pukul 2ptg camtu lah..


Kami akan tunggu mak sampai la dia balik.. tiap kali balik mak akan bawak macam2 makanan, tu yg best nye.. ada satu hari tu, saya mmg lapar tahap teruk.. lagi seploh minit nk berbuka.. nampak air tebu best sgt.. pastu igt ustaz ckp, kalo kita termakan masa pose kira tak batal pose tu, dgn ngok nye saya pun minum la air tebu tu dgn niat "sahaja aku terlupa berpuasa kerana Allah Ta'ala".. maka terkantoi la pose hari tu serta hari2 yg seterusnya.. tlg jgn gitau mak ea !!




20 comments:

syrupmasin said...

waa..1st time saye dgr kueh akok :)

mawar puteh said...

kuih akOk??
Kuih baru nie..blOm pernah rasa.
blOm pernah tgOk..
hehehe!! 1st time dengar..

aimie amalina said...

heee~ akok! sedapnye...jual lag x?hehe..aiyokk..akak..heheh

Niena Pengembara Ilahi said...

kuih ni bukan kuih baru la dik.. kuih tradisional.... kt kelantan mmg pemes kuih ni.. :D

mawar puteh said...

Ooo..kat kelantan memang byak yer nama kuih yang pelik2 tapi sedap..hehe

Sunah Sakura said...

dan hari2 seterusnya??? ahahahhhaha~ :p

tak sengaja lah akak! ;p

cx's said...

heheh. kuih ape tu? =) tk prnh dgr. hehe. air tebu? huh. sedap woo.. =) jom baca cerita aye di bulan Ramadhan

TeAqArH said...

kak niena....tqah suke betol la ngn akok ni...tak tahan betol..lau balik terengganu..mmg p cari...lagi suka akok daro bahulu...^_^

angahIera said...

xpenah dgr+jumpa kuih akok...mcm roti canai pn ada jgk tu..hehehe

sis, ada tag utk GA :)

...Minah BluR... said...

kuih akok sedapnye!!!
suke sgt makan... =)

Syuxer said...

hahaha nakal akak neh..puasa camtuh bestnya..;p..hahaha terlupa plak..mana boleh akak..;p

fiq. said...

oh, akok, kuih tradisional kelantan kan,

haha, ade jugek niat mcm tukan, noob gila.

+_Miss.Jannah_+ said...

haha, bole pulak niat sahaja aku terlupa puasa tu eh kak?

berair mata gelak ni.. tak bole blah sungguh! :p

kuih akok.. pernah beli, tapi tak sedap.. sebab terlampau manis.. :'(

agaknya nak kena tukar juadah dengan mak akak kot..hehehehe

mas saari said...

ahahahahaha...lawaklah niena ni!
siap ada niat lagi utk batalkan puasa..

selendang merah said...

hahaha...lawak lah kak nie...nanti nak try gak lah niat yg kak guna 2..hehe

H.J said...

ada jugak ke niat pose mcmm tu??haha

s u a r a h e a R t y said...

http://suarahatisipujaanhati.blogspot.com/2011/07/blogger-list-cerita-bulan-ramadhan.html

selamat menjalani ibadah puasa :)

PeRmAtA bIrU said...

hahhaha...boleh erk men niat macam tu??? kelakrnya....

sergeant keroro said...

akok memang sedap, lagi-lagi fresh bakar dari bunut kelapa. terbaik!!

muhamad hanif said...

kueh akok ?


Errr, 1st time.