Thursday, July 7, 2011

Cerita lama..

Zaman sekolah dulu sy banyak sakitkan hati cikgu, keja sekolah jarang sy siapkan.. kalo tak siap, sy biar camtu jer.. terus terang, sy tak pernah siapkan keja sekolah !!

Sy tak suka copy paste member punya, cikgu suma naik benci tgk muka sy ni,  guru kelas sy ni dh naik tension ngan sikap sy. Sy dh muak masuk bilik kaunseling, kena rotan? toksah cakap..  hancur rotan cikgu disiplin tu (cikgu Rashid).. smpai satu tahap cikgu ada ckp.. "ko takkan lulus PMR !!".. sy wat donno jer.. mmg keja sekolah sy tak pernah siap..

Sekali lgi sy dipanggil ke bilik kaunseling, ada cikgu baru, lembut jer dia, tenang bila tgk muka cikgu tu, cikgu tu bagi kaw2 punya nasihat.. balik sekolah sy berfikir, tak kesian ke tgk mak penat2 keja? tak kesian ke kat kakak yg sanggup tak masuk U sbb sy? mula serba salah.. nasihat yg sy terima tu.. mmg betul2 menusuk jiwa sy.. sy semakin berubah, hubungan sy ngan cikgu tu rapat sgt.. sy panggil dia "ibu" ..

Cikgu tu tak lama kt sekolah tu.. perangai jadi balik sbb memberontak punya pasal.. tapi tak seteruk dulu. Satu hari.. mak dtg ke sekolah sambil nangis2.. YA Allah.. berdosa rasa masa tu, selama ni sy jadi anak yg gagal.. banyak dosa sy buat.. sila klik SINI nak tau kisah tu..

Lepas abis sekolah sy cari "ibu" tak sangka, baru2 ni dh sekian lama dicari, jumpa kt FB.. kami tukar2 no fon.. sy call dia, bila dgr suara sy.. dia nangis, katanya tak sangka.. Alhamdulillah.. sy terselamat, dunia remaja sy dulu sangat sia2.. sy sempat diselamatkan..

Dulu sy suka menyendiri.. melayan perasaan sendiri, sy tak suka berkawan ngan org, kemana-mana pun sy sendiri. bercinta? huh.. tak pernah sbb takde lelaki yg nak jadikan sy ni awek mereka, sy terlalu ganas utk dijadikan awek diorang, kalo cikgu marah sy wat muka ketat je, cam tak bersalah.. ada sebab kenapa sy jadi begitu.. Syukur sgt2 sy terselamat..

11 comments:

oPiE iSa said...

masa lampau mengajar kita. Alhamdulillah lah akhirnya kak niena berjaya dan senang sekarang.. :)

muhamad hanif said...

Err,

kisah benar ?

gadisBunga said...

lembut itu ubat. tahniah kepada Ibu tu.

mesti awak happy sebab berjaya jumpa guru lama yg baik hati kan?

KuNanGKuNanG said...

balas kunjungan dan follow blog ni..

kalau sy jd member niena mase tu, mesti sy pun cabut.tkt sbb nina ganas sangat..he3..gurau je ye..;)

niena shopping2u said...

GB: happy sesgt sbb dpt dgr suara dia lgi wlau xjumpa dh..insyaAllah.. nk jmpa gk dia :D

kunang2 : :D

missbby said...

ops, tak sangka niena ni ganas ye..takperlah sekarang dah berubah kan..pengalaman selalu mematangkan diri kita..

aimie amalina said...

huuuu..sanagt x sangka..x pe..manusia bole berubh kan..heee =)

Sunah Sakura said...

alhamdulillah... kalo bukan kerana masa silam, kita takkan jadi kita yang hari ini... :)

Bui Idzra Ryn said...

bui pun x sangka weh..tp manusia boleh berubah..hubby bui dulu pun ganas jugak ms kat sekolah tp sekarang dia dh jd baik sangat..berdisiplin ttg kerja..syg hubby..eh,apa kaitan..hak..hak..*_*

Syuxer said...

perghhh gangster sungguh akak time remaja2 dulu hahahah..:)..

manusia boleh berubah..alhamdulillah Allah s.w.t temukan "ibu" itu dengan akak..kalau tak, mungkin blog neh tak wujud kot..

niena shopping2u said...

hahaha.. akak dlu bukan gengster ar,, akak dlu nerd tpi pemalas.. hehehehehehe