Friday, July 8, 2011

Erm kesian dia kan..

Semalam masa semua2 tgh berkumpul.. saya sapa sorang staff yg berpangkat sarjan, muka dia sedih jer.. jam 1pagi.. Saya tanya anak dia tinggal katne sebab saya tau dia ngan suami berjauhan.. katanya tinggal kat umah camtu je lah..

Kesian kan.. anak dia baru umo 2 taun, yg paling besar pun 12 taun, kiranya leh la kawal adik dia kalo nangis pun. Tanya yg lain, suami isteri tentera.. malam2 buta gi cari pengasuh.. takkan anak baru usia 2 bulan nk tinggal sorang kot?

Yg mengandung pun sama.. dah la sarat mengandung, ada yg dah sampai hari pun. Semalam saje call kawan yg ada kat PD, katanya suami dia dh bergerak ke KL, suami dia tu polis.. kawan saya tu tentera.. dia pun tgh standby kat kem, tanya pasal anak dia, terpaksa cari pengasuh jugak malam2 buta. kalau pengasuh yg faham takpe la.. kalau yg takmo faham tu?

Ada yg tak jumpa anak sampai seminggu, yer la.. suami isteri tentera ngan polis.. saya terfikir.. camne esok nanti kalau saya kawin..? mesti sama jugak kalau berlaku camni kan..? erm.. kesian anak saya, tetiba rasa nak pencen awal..

Tak kiralah badan uniform mana pun, sama ada polis, army, kastam, bomba.. kalau nak kawin kena cari pasangan yg betul2 memahami.. kat sini saya tgk banyak rumah tangga yg goyah sebab tak faham ngan tugas suami.. Masa saya angkat sumpah tanggal 16 November 2006 dulu, saya dah akur janji.. saya bukan milik keluarga lagi.. Jun 2010.. saya dah selamat menjalani semua kursus, Alhamdulillah.. dan ini kekangan pertama yg saya hadapi.. masa dlm training dulu selalu buat tapi tu cuma train je..



14 comments:

Sunah Sakura said...

kalo akak kawen nanti... akak nak keje tentera lagi ke?

nurul nadia nasir said...

akak tentera ker?wow..

gadisBunga said...

lagi susah nak cari bakal hasben kalau mcm ni. heheh~

niena shopping2u said...

Sunah: hehee.. ikut kata suami, klo dia izin teruskan je, tpi.. xleh berhenti sesuka hati.. akak masih berhutang ngan kerajaan :D

niena shopping2u said...

GB: gb kena carik la lau cmtu

Cik Ezy said...

carik suami bkn tentera la..

niena shopping2u said...

Cik Ezy: hehe, cadang2 cmtu la ^.^

MARIA LIZA said...

takyah kan jadi polis atau tentera..yg keje biasa nipun kekadang anak terasa diabaikan sedangkan balik ofis hour ajer...sebab tu make sure SABTU & AHAD hari untuk family...

niena shopping2u said...

MARIA LIZA: erm tu lah, tpi hari sabtu & ahad pn kami kna keja jgak .. :D jarang sgt dpt rehat cm org lain

gedek! said...

uncle pon pakai uniform....

HITAM!

alif haris said...

ermm btter pencen awal :)

rasanya rumah tannga lagi perlu .. urusan nafkah suami yg uruskan :)

Anum said...

wow... nice job

aimie amalina said...

huuu~ sgt mencbr disitu =)

Fad said...

xpe..moga2 dpt jdh yg memahami...ada tu nti..amin..