Friday, July 1, 2011

Jangan tertipu dengan hasutan syaitan..


 "Hai anak Adam, janganlah sekali-kali kamu dapat ditipu oleh syaitan sebagaimana ia telah mengeluarkan kedua ibu bapamu dari syurga, ia menanggalkan dari keduanya pakaiannya untuk memperlihatkan kepada keduanya 'auratnya. Sesungguhnya ia dan pengikut-pengikutnya melihat kamu dan suatu tempat yang kamu tidak bisa melihat mereka. Sesungguhnya Kami telah menjadikan syaitan-syaitan itu pemimpin-pemimpim bagi orang-orang yang tidak beriman.."
(Surah A'raaf:27)

Allah sudah memberikan peringatan agar  kita tidak terpedaya dengan hasutan serta tipu daya dari syaitan.. sesungguhnya dia adalah makhluk yang paling keji dan ingkar..

Tidakkah kita ingat, syaitan telah menghasut Adam dan Hawa agar menghampiri pohon khuldi lalu Adam dan Hawa memakan buahnya.. Sememangnya sifat manusia yang mudah terlupa.. Allah SWT telah memberi amaran padanya agar menjauhi pohon itu melalui surah yang sama ayat 7.. Allah berfirman dengan maksud "Hai Adam bertempat tinggallah kamu dan isterimu di syurga serta makanlah olehmu berdua (buah-buahan) di mana saja yang kamu sukai, dan janganlah kamu berdua mendekati pohon ini, lalu menjadilah kamu berdua termasuk orang-orang yang zalim.."

Dek kerana hasutan syaitan itu.. mereka dicampakkan ke dunia ini.. sesunggunya syaitan telah berjanji kepada Allah yang dia akan sentiasa menyesatkan anak dan keturunan Adam..


6 comments:

Shuk_ArChie said...

huhu... kalau boleh nampak la syaitan tu... dah lama Shuk tambak jew... hehe (=.=")

waN Mohd Salim said...

setan ni bahaye la .. nak bunuh tapi x dapat2 la hee

+_Miss.Jannah_+ said...

sebab tu kita digalakkan untuk membaca Al-Quran untuk perlindungan diri dan iman.. :)

go akak go! nice entry sempena penghulu segala hari ni ;)

barakallahu 'alaik :)

syrupmasin said...

syaitan penghasut hebat..

Anum said...

jangan dekati ia

Bui Idzra Ryn said...

sukar menepis godaan si syaitan ni..