Tuesday, July 12, 2011

Mak aku yang comel..

2 bulan yang lepas mak ada lepak kat JB, umah kakak .. walaupun Melaka ngan Johor takde la jauh sangat tapi saya sempat pergi sekali jer sebab bizi.. masa tu saya kerja bahagian lain.. ada satu kes, tengah buat proses siasatan kemalangan jalan raya..

Saya ni ada motor jer.. biasanye kemana pun saya gi ngan motor tu.. satu hari mak ada berpesan kat saya masa saya call dia ..

Mama: Adik.. kalau nak datang Johor nanti jgn la dtg ngan motor ye..

Saya: Ala.. susah la.. nak kuar susah kat sini.. 

Mama: Isk.. jgn degil.. bahaya !! tau.. !

Saya: Huh.. mana ada bahaya, biasa je.. (degil gak tu..)

Mama: Mama naik keta ngan abang hari tu .. helewai panjang jer.. banyak eksiden depan mata..

Saya: (sambil garu kepala pening..) apa helewai tu ma..?

Mama: Ala.. jalan panjang tu.. helewai..

Pastu kat belakang mama dgr suara kakak ngan anak buah saya gelak besar..

Saya: Ye la ma.. acah jer tadi.. hehe, ok.. gi naik bas, skang ni orang ada keje.. babai.. labiu ma..!

Sesaat lepas cakap ngan mama tetiba.. "kringgggg.." bunyi SMS dari kakak...

"Ko tau ma risau ko dtg sini.. dia ckp risau sbb banyak eksiden kat helewai tu.. dtg naik bas eh.. ko tau tak helewai tu apa?"
Saya pun ngan berterus terang nye reply msg tu cakap tatau.. adakah itu satu perkataan baru...? lalau kakak ku balas.. 
"Helewai tu maksud nye HIGHWAY la.. mak kita kan orang tua lama.. hahaha"
Cheh... ngek punya kakak.. ada ke dia gelak kat mama..  tapi.. saya pun gelak gak.. comel je mama sebut "helewai"



15 comments:

PinKy MoMMa said...

comel la mama kamu..hehehe
aunty saya tak gelak, sengih skit je huhu ;p

Niena Pengembara Ilahi said...

hehehe dia paling comel dia hati ni :D

Syazwan said...

hahahaha..pelik!..
biasa la niena.
nenek saya pon banyak salah sebut.
kontraktor tersalah sebut ape ntah.

pelik gak baca tadi.
ape benda la helewai tu.
hahaha

[sutera kasih] said...

mak kita risaukan kita tu..hehe biasala tu org tua, mcm2 words baru dicipta :P

cucu umie said...

biaelah sis..orng tua.. xbiase sebut.

Nasriq said...

ini namanya mak moden... hoho... speaking london tu...

syrupmasin said...

haha..helewai :D

Sunah Sakura said...

kak ros...takde mood la malam ni.. huhuhu..

senja...
yang berlabuh...
menyepi tanpa kata...

hurmmm...rindu kat adik tu...

H.J said...

bahasa mengalahkan a.samad said ni..klasik gitu..

Pn. Sheila said...

hehehe.... comel! mak niena ada gg x...

Niena Pengembara Ilahi said...

hehehe.. mak ada gigi, penuh lgi tau.. gigi dia cnntik lgi tpi.. gigi palsu la hehe

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

haha..nak pi S.alam nnt nak pi ekot helewai DUKE lah..haha :D

gnesop.com said...

huhuhu... h/way rupanya.. hahhaa

Подтверждаю said...

as salam..
hehe..helewai..adei..
betul..'lidah' orang tua kita, kadang kala susah nak sebut sebutan yang baru. hehe

=)

alang-alang dah datang, pakcik nak tanya nih~
niena tahu tak apa benda..

Isle Of Man? adei..pakcik tersalah jawab. gagal.haih..


by : http://fadzli-rt.blogspot.com

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

hahaha.. mak yang spoting.. tu maknanye die sayang kan kita :)