Wednesday, July 6, 2011

Nak menegur orang ada caranya..

erm.. sepatutnya entri ni saya dah post lama, tapi masa tu rasa cam malas jer.. nak cakap sikit pasal seseorang yag bajet pandai ni.. ada sorang hamba Allah, dia ada mengkritik satu entri saya.. soal sebutan, saya gunakan bahasa biasa, entri yang santai je.. teguran tu dah bagus, tapi seolah-olah mengejek saya.. panas gak hati saya ni, yer lah.. perkataan tu bukan lucah pun..

Takmo cakap lelebih, cuma nk bagi teguran sesama kita je, please jgn belagak pandai.. nak menegur orang biarlah beradab, ada caranya.. bukan takleh, perlu ke setiap entri kita guna bahasa sastera?

Salah ke kalau saya sebut 'pengkomen' ? ya.. saya tau dia seorang sasterawan.. bila tgk entri2 dia tu.. maaf.. entri saya ni ada macam2 jenis.. ada masa saya gunakan bahasa2 itu.. takkan kalau saya cakap kat luar pun kena cakap bahasa sastera jugak? tak ke pelik bunyi? saya agak terkejut sebab dia tak pernah komen mana2 entri saya, kalau org yg dah biasa mungkin leh diterima akal lagi.

Saya tak mudah melenting, saya cuma cakap elok2 ngan dia.. tapi dia mintak maaf, bila saya tgk profile dia masih baru.. kira2 bulan Mei 2011 kot, ntah.. saya pun lupa.. bukan masalah saya pun.. komen dia tu saya delete.. ini cuma teguran buat kita bersama..

1. bila nak buat teguran, tegur dgn cara yg baik.

2. jgn mudah melenting apabila dikritik / ditegur.

20 comments:

Sunah Sakura said...

saya tau siapa dia sebab saya mengikuti semua entri dia setelah kenal siapa dia... :)

kotak bulat said...

er..lain orang lain cara penulisannya kan..tp mmg btullah,kalau nk menegur kne guna bhasa yg baik

aimie amalina said...

huuu..ade gak cm ni eyh..x pelah kak..entri kite, blog kite, ikot la cam mne kite cara kite nk tulih sekali pon, asal x mengganggu hak asasi org lain an2 =) (heee..cam agen PBB plak..kiki)

YAYA AZURA said...

owh..siapakah dia..nak berkunjung ke blog beliau baca entri..^^

TeAqArH said...

menegur biar pada hemah...mmg nk tegur tak salah...

NasZ said...

sabar je..memang ada orang macam tu dalam dunia blog ni..

Jemput join segmen simple saya..

SEGMEN SIMPLE : JOM KOMEN ENTRY SAYA ...

♥yaya budak suka embun♥ said...

mungkin die tak tahu cara mengur yg berhemah kot..apa2 pn sabar :)

Cik Asma BLuppy said...

betul tu.. nk tegur kne la berhemah.

niena shopping2u said...

erkk.. dirahsiakan.. tak baik mnjatuhkan dia heheheh -.-'

Along Usop said...

hoahhhh.. ade ek yang cenggitu.. hahaha...


amek yg jernih.. buang yang keruh.. :)

waN Mohd Salim said...

grrrrrr die sasterawan ke .. adessss wat malu tol .. babap kang .. gi tahu sape die cepatttt akak .. ps nak sepuk die ni .. gatai kaki dah

Tea said...

huhuu.. nk tegur biar beradab lah.. jgn buat org smp terasa hati.. xsalah kot.. sekadar nk hiburkan hati dgn pkataan cmtu. kan?

Syuxer said...

emm..kalau tegur cam haram..memang bikin panas..

kalau nak guna bahasa sastera tahap tertinggi, sapa nak baca kan??simple2 sudah dan janji santai..:)..

akak usah pedulikan kalau ada lagi kes sedemikian di masa akan datang..

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

kak niena, habaQ mai kat fee sape orgnye..nk sekeh kepala dier..haha :D

Rahmad said...

tertanya-tanya plak..

siapa kah dia???

xde link ker nak follow blog dia..
mana tawlah blog aku nnt ada gak yg nak kritik..haha

mykhalis said...

kalau tak mampu tahan diri memang leh jadi celupar jugak..

selendang merah said...

betul tu kalau nak tegur tegur lah dengan beradab supaya tiada yg terasa dengan teguran itu....Sowi lama tak datang..sekarang bz sikit bawu masuk belajar balik..^_^

pamie said...

siape kah sasterawan tu kak? die memang kalau bercakap atau menegur tak pandai bertapis2 kot..

elok la jugak akak tegur dia, dan rahsiakan siapa dia..kalau tak, yang komen ramai2 ni sume serbu dia..hehehehehe

niena shopping2u said...

orgnye di rahsiakan ^^

Подтверждаю said...

as salam..
huhu..
oh. teguran itu juga sandaran dari-Nya,
di tegur niena, niena tegur dia balik kalau dia silap.

tak salah sebenarnya..point pakcik,
jika kita sendiri yang rosakkan bahasa pada masa kini, pada masa akan datang, jangan salahkan generasi akan datnga kenapa depa rosakkan bahasa.

memang tak salah menaip pengkomen. tapi dari segi istilah penggunaan tatabahasa melayunya, kurang tepat. mungkin beliau cuba maksudkn ini tapi silap cara menegur.

yang penting, kita jangan selalu membutakan golongan muda(bakal gegenrasi pemimpin akan datang) terkeliru dengan penggunaan tatbahasa.

pada depa, kita yang lebih tua, tahu mana penggunaan yang betul. so, ikut je laaa..

p/s :ada pro dan kon bila berbuat sesuatu

=)