Friday, July 8, 2011

Thought Friday


THOUGHT FRIDAY SAYA HARI NI..

Allah berfirman di dalam surah An-Nahl ayat 36, maksudnya:

"Dan sungguhnya Kami telah mengutus rasul pada tiap-tiap umat (untuk menyerukan): "Sembahlah Allah (saja), dan jauhilah Thaghut itu", maka di antara umat itu ada orang-orang yang diberi petunjuk oleh Allah dan ada pula di antaranya orang-orang yang telah pasti kesesatan baginya. Maka berjalanlah kamu dimuka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang-orang yang mendustakan (rasul-rasul)."

Thaghut yang dimaksudkan di situ adalah syaitan dan apa sahaja yang disembah melainkan Allah SWT.. setiap umat Allah telah mengutus seorang Rasul agar mendidik hambaNya ke jalan yang benar.. bertapa kasihnya Allah pada hambaNya, diciptakan kemudian diberi pula seorang Rasul agar memandu kita ke jalanNya, Subhanallah.. 

Rasulullah SAW merupakan manusia terbaik yang diciptakan Allah dimuka bumi ini. Sesungguhnya Rasulullah SAW itu adalah guru segala guru dan dialah sebaik-baik panduan buat kita semua. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud,

"Sesungguhnya aku diutus sebagai pengajar’’ (Riwayat Imam Ibnu Majah)

Baginda merupakan seorang guru yang terulung dan tidak akan ditandingi oleh sesiapa pun.. Diantara kita ini, ada yg menerima ajarannya itu, ada yang menolaknya, bukan orang lain.. umat Islam kita sendiri, kita ngaku agama Islam, org hina Islam kita marah, geram.. siap maki2 lagi tapi..tidak solat.. tidak berpuasa, tidak menutup aurat, tidak menjaga kata2.. maki hamun sesuka hati..

Ya Allah.. hebat sangat ke kita ni? berapa lama kita nk terus hidup? angkuh sangat kita ni, sombong.. tak sedar diuntung.. cuba tgk langit.. ada cacat tak? ada nampak mana2 tiang? sape yg cipta tu? ALLAH.. kita tahu Allah yg cipta.. tapi kenapa kita masih sombong? kenapa masih rasa diri tu hebat sangat? kuat ke kita? cuba lempang sikit pipi sendiri.. sakit? itu tandanya kita masih belum hebat...

Ikutlah ajaran Rasul kita, berjalanlah di atas mukabumi ini dan laluilah di lorong yang betul.. lorong yang telah disediakan oleh kita.. lorong itu yg akan bawa kita pada jalanNya.. IsnayaAllah sahabat2.. kita mampu..

BAGAIMANA DENGAN THOUGHT FRIDAY ANDA?9 comments:

hanaahmad said...

alhamdulillah. pengisian yang baik ni niena. terima kasih. mohon share ya. :)

aimie amalina said...

=) jadikan lah Rasulullah idola terunggul =)

azam said...

mentor terunggul.....

Alhamdulillah

Titisan Hujan said...

tazkirah jumaat
nice

syrupmasin said...

haha..thanx kak niena :)

Fad said...

tazkirah jumaat..cf xsempat nk bg tazkirah arini...:)

Sunah Sakura said...

Taghut itu apa2 sahaja yang menyebabkan kamu jauh dari Allah... jauhilah ia...

Tea said...

yes, inilah thought friday yg terbaik. :)

aPIP said...

baru pnh dgr thaghut :)