Saturday, August 20, 2011

Apa yang kita inginkan sebenarnya?


**AUTOPUBLISH**

Sebagai seorang manusia, kita inginkan keseronokan.. semua nak seronok... takde sapa nak sesuatu yang membawa kepada kesedihan, orang kurang siuman pun tahu keseronokan itu sesuatu perkara yang indah..

Tak salah untuk seronok.. tapi seronok yang melampau tu yang tak boleh.. seronok yang melampau ni membuatkan kita ni leka.. leka siapa diri kita, contohnya main game angry bird.. saya pernah sekali hanyut dalam keseronokan game tu.. leka sangat main game angry bird sampai lupa yang Allah sedang "angry" kat saya .. main game sampai pukul 4 petang.. bila dan abis level baru tepuk dahi.. lupa solat zohor..

Macam tu jugak bila dengar ceramah, ada yang dengar ceramah tu sebab nak ambil ilmu, nak ambil kesempatan bertanyakan soalan yang jawapan yang dalam dirinya masih lagi samar-samar, tapi ada sesetengah orang tu dengar ceramah agama semata-mata nak seronok.. bila penceramah tu slow jer, mula la ngantuk.. syaitan dah bergayut kat mata tu..

Kalau kita mendengar ceramah, apa yang kita nak dengar? pengisian yang penuh dengan manfaat atau penceramah yang suka membuat lawak? selalu sangat saya dengar.. "penceramah tu best.. lawak dia tu buat tak mengantuk.. kalau dia yang bagi ceramah.. semua orang gelak.." Kita lupa bahawa syaitan suka pada benda-benda tu, gelak sampai berdekah-dekah.. sepatutnya jadi majlis ilmu tapi terbalik.. tempat untuk syaitan bersuka ria.. memanglah tak ngantuk kalau buat benda tak baik ni. Syaitan pun suka..

Kadang-kadang bila dengar ceramah tu cam tengok sarkas plak... gelak sampai pegang perut.. meleleh air mata, bukan sebab sedih.. tapi sebab gelak banyak sangat.. sampai ada yang tak miss dengan ceramah yang disampaikan oleh Ustaz "pelawak" tu.. kekadang tu.. benda yang baik ada 15% je.. tapi lawak ada 85%.. jadi renung-renungkanlah apa yang kita perlukan sebenarnya..

21 comments:

Run Away said...

kekadang terlalai dgn pekara2 yg menyeronokan...;d

cucu umie said...

yang pasti..bg ayie kalau dgr ceramah adalah niat kita... niat kita adlh untuk dptkan ilmu and semata2 kerana Allah..

pssstt: ayie xpernah main game angry bird..

Titisan Hujan said...

ok la tu ada gk 15%

byk2 pn t bkn nk lekat sbb dh byk gelak

Pojiekyra said...

ustaz tue uat lawak coz xnk bg kita ngantok..jd jgn la kalo da uat lawak gelak xingt3..ilmu penting untuk kita kejar..tul x akak..?? :D

Fad said...

nak berlawak boleh, tapi jgn berlebihan..isi ceramah patut jd isu utama..

hai niena..hehe

H.J said...

jangan biarkan dalam dilemma

MEKAR said...

Salam.suka juga dgr ceramah tak kisah lah bab agama,motivasi&kesihatan. kalu diselang seli dgn jenaka, memang boleh buat org tak mengantuk. Kadang2 kalu ada contoh dlm bentuk sindirin pun boleh menarik pendengar. sbb kadang2 kita ni kalu bg nasihat dlm bentuk sopan santun, masej tu xberapa nk masuk dlm jiwa. tp jgn la melawak smpai melalaikan pdengar pula.

Tukang Karut said...

tapi kalau tak lawak ramai pulak yang tersengguk... haha...

Gen2Merah said...

saya suka baca penulisan Niena.. bersahaja tapi penuh dengan isi yang bermanfaat.. keep it up ye..

Dynda said...

um2, btol tu betol! :D

selendang merah said...

mendalam..maksuk nie..sama2 kte renungkan

reenapple said...

seorng manusia itu sukar untuk difahami kehendaknya..

Syuxer said...

ceramah yang santai dan bermanfaat adalah pilihan bernas..elemen lawak harus tapi tidakla melebih2.. ceramah yang nada yang sama dari awl sampai akhirnya pun mencetuskan suasana boring menyebabkan kes mengantuk pun ada..

muhamad hanif said...

setiap keseronokan ada had nya,


lebih seronok pun tak elok !!

alif haris said...

kdg2 .. kita dah TERkeluar dari landasan sebenarnya tanpa kita sedari ..huhu

pamie said...

tak boleh over seronok..lain jadinya nanti..huhu

aimie amalina said...

nice!
peringatan yg baik
gembira tnpa sedar
gembira yg melalaikan

visitme@FaTiN cOrNeR said...

pengisian yg terbaik..

pengemis Cinta~ said...

hurm..kadang-kadang kita ni hidup yang tak hidup sebenarnya..==

Anak Wak Mail said...

selalunya tak delah gelak sampai guling2..kalau dengar ceramah...i.Allah penceramah tahu batas2nya..tapi tak tahulah..kalau memang ada yang buat lawak memanjang..hehe..

syrupmasin said...

haha..adoi..tgk ceramah macam tgk sarkas?? :D