Tuesday, August 16, 2011

Duit RM50 dan duit RM1

Duit RM1 telah bertemu dengan RM50 dan bertanya: 

RM1: Oit,lama tak nampak, mana ko pergi?

RM50: Aku pergi merata tempat. Pergi stadium tgk bola, Naik STAR Cruise, gi KK naik AirAsia, lepak One Utama, konsert AF, M'sian Idol..tempat2 cam tuh lah. Eh, ko camner lak?

RM1 menjawab perlahan seraya menunduk,

RM1: Hmm..biasa lah.. Balik-balik tempat sama.. surau , masjid, surau...masjid

renung2kan..




amik bulat2 dari FB

32 comments:

anismelon said...

huuuu..renungkan bersama..

NUR said...

wow..

ZORA said...

tersirat sungguh..faham da..asal nak enjoy..bnyak je kuar..asal nak derma kat tabung masjd sikit je....

muhamad hanif said...

yea,

saya bagi 5 rm tau..



ahahahahahha

Mr.Baiz said...

banyak maksud tersirat..jom kita sma2 phm kan...

Pojiekyra said...

ummm nmpak sgt jrang ow nk sedekahkn duit yng besr pd masjid tp pd brang lain :D akak!!! nice entry :D

BERT said...

mmg ramai orang suke derma singgit..

dengan alasan.. ops saya tade duit besar la

cik aisha said...

realiti sekarang..;(

Pn. Sheila said...

walaupun miskin tp tetap syukur...

KuNanGKuNanG said...

kadang2 tuk benda yg xberfaedah leh plak kita kuar duit bebanyak kan..kene muhasabah diri ni..huhu

Mekar said...

Salam. Harap kita dpt gandakan lagi jumlah tu utk tabung2 masjid.

pst: niena dah jumpa mac belum? kalu kt SA, cuba cari kat dlm mall biasanya dh ada jual skrg. kt SACC mall ke? tak pun order melalui online lg mudah

aimie amalina said...

huhhu
pemikiran owg sekrg kan..
kalo singgit jek mesti ke tabung suro or masjid.. =(

Tukang Karut said...

hoho... lawak lama yang makan dalam ni...

Santri T.P.I.N.I said...

kesian duit rm1 tu yer... tp duit sejuta takkan cukup kalau takde singgit...

fazrulnoor said...

mmg betul kan

M Fizan said...

huhu..insaf,,,,,

Syazwan Che Deraman said...

heheh.
ada maksud yang sendiri kan?

Anum said...

sangat bermakna cerita niena

amierah said...

dunia akhir zaman...

Kapten Atok said...

hehe.

pengemis Cinta~ said...

Assalamualaikum.

pc pernah baca jugak dari fb.hehe.
biasala masyarakat sekarang, pahala kan tak nampak, yang nampak tu dia kejar dulu;)

Afikah Aziz said...

manusia bila nak bersedekah selalunye duit rm1 yg dicari,rasa cm berat hati je nk bg byk2 tp klu bab g tempat2 yg boleh dikategorikan sbg tmpt maksiat xplak pk bile guna byk2 tu..hurmm >_<

Luqeem™ said...

ramai yg xnk sedekahkah duit walaupun seringgit dekat mana2 masjid..sudah mnjadi kebiasaan..

bg mereka duit tu penting. dengan duit seringgit boleh beli makanan drpd sedekah..

WuMing said...

Simple tapi maksud yang sangat mendalam

Suhaili Sarif said...

hmmm...kesian RM1 :(

ïêmå å¢klê§ said...

xpela, janji iklas,,,
hihi

Fad said...

pandai duit bercakap ek..msti masuk sekolah dr tadika lagi..keh3

syrupmasin said...

renung-renung kan :D

alif haris said...

huhuk2 ..
terasa jugak ..

TeAqArH said...

makan dalam...^_^

sifu im said...

RM 1 nilai x besar pon xpe..tp guna di jalan yg betul..huhu

Udy said...

hehe..pedas..