Friday, August 26, 2011

Kesabaran itu perlu..

Selamat pagi.. bagaimana dengan iman-iman kita hari ini? sihat-sihat hendaknya semua.. (>.<) .. hari ini siaran langsung dari hati yang sakit...sakit, betul-betul sakit hati ni. Tapi takpe.. kesabaran itu perlu, sentiasa bersabar dalam apa juga rintangan yang mendatang.


Dari Anas r.a., katanya: "Nabi s.a.w. berjalan melintasi seorang wanita yang sedang menangis di sisi sebuah kubur. Beliau bersabda: "Bertaqwalah kepada Allah dan bersabarlah!" Wanita itu berkata: "Ah, jauhlah daripadaku, kerana Tuan tidak terkena musibah sebagaimana yang mengenai diriku dan Tuan tidak mengetahui mushibah apakah itu." Wanita tersebut diberitahu (oleh sahabat baginda s.a.w) bahawa yang menegurnya tadi adalah Nabi s.a.w. Ia lalu wanita itu mendatangi pintu rumah Nabi s.a.w. tetapi di mukanya itu tidak didapatinya penjaga-penjaga pintu. Wanita itu lalu berkata: "Saya memang tidak mengenai Tuan - maka itu maafkan kata-kataku tadi." Kemudian baginda s.a.w. bersabda: "Bahawasanya sabar (yang sangat terpuji) itu ialah di kala kedatangan musibah yang pertama." (Muttafaq 'alaih)

Dalam riwayat Muslim disebutkan: "Wanita itu menangisi anak kecilnya (yang meninggal dunia) "

8 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai tahap kesabaran kena improve lagik sebab mcm kureng sabar sungguh....sangat bad habit tapy itew la namanya manusia khen...moga mampu di ubah nnt

Ku Azhar said...

tq kak niena ingtkan :)

Anum said...

perlu ada sifat sabar dalam diri

Cik Bell said...

betul..sabar tu penting.Allah nak uji sejauh mana ketakwaan hambayNya :)

aimie amalina said...

=]
walau ape pon kak..
walau tak tawu ape yg wat akak sakit tu
heee
sabarla ye..
semoga sabr itu membuahkan sesuatu =]

maszull said...

salam niena...semoga kita sentiasa ada sifat sabar ini kn...Amin..:)

Saleem Wahab said...

terkesan dgn post nih

hira said...

sabar itu adalah separuh daripada iman. hehe :D