Tuesday, September 6, 2011

Gegaran 1 minit setengah? Malaysia bakal dilanda Tsunami?

Menurut beberapa orang kawan yang tinggal di area utara, ada berlaku gegaran kecil.. kawan saya tinggal di area Gurun, Kedah, kejadian berlaku ketika jam hampir menuju ke pukul 2 pagi.. khabar angin dari seorang sahabat, katanya air pantai sekarang ni mulai surut.

Apa yang saya tahu.. gempa bumi akan sentiasa berlaku di bumi tetapi dalam bentuk yang kecil dan tidak mengalami kerosakan. Ini kerana suatu fenomena pergerakan permukaan bumi disebabkan oleh pergerakan mengejut di permukaan batu.. ala.. cam kita la, kalau naik kereta .. bila naik je bonggol mesti melompat kereta tu kan.. 

Apakah berlaku Ombak Besar Di Pelabuhan atau lebih popular disebut TSUNAMI? Wallahualam.. itu adalah kerja Tuhan.. Bila Allah kata Kun Fayakun.. jadilah ia, buat apa kita perlu takut andai itu sudah ditetapkan. Allah baru jentik sikit, kita dah kecoh satu dunia, bukan cakap besar tapi beringat-ingatlah.. banyak dosa yang kita buat yang masih belum terampun lagi. Dosa sesama manusia, dosa dengan Allah.. kalau nak tahu pasal Tsunami, pulak.. sila ke sana ye !!

Jadi... apa yang kita tunggu lagi? persediaan mana yang patut kita dahulukan? bila berlaku kejadian sebegini, ramai yang buat persediaan larikan barang-barang berharga, pindah tempat.. cuba lari dari pantai, persediaan lain ada buat? persediaan berhadapan dengan Allah? Astaghfirullahalazim.. penulis ni sendiri masih leka...

20 comments:

Rizal Slaughterheart said...

Sy di Johor ni ada rasa gegar jugak tgh mlm tadi... dalam pukul 12mlm, time tu dok main game Alien VS Predator... hehe

mas saari said...

ye ke?
tak rasalah pulak, mungkin duduk kat kawasan rendah kot...

aizamia3 said...

mungkin sebab tak berada di kawasan laluannya dan mungkin sebab tak tinggal di bangunan yang tinggi..

fazrulnoor said...

mgkin saya tengah nyenyak tido..hahhaha

siti kektus said...

mintak di jauhkan lah dari tsunami tu. mudah-mudahan tak de ape2 la. ;)

Kancil 8349 said...

kancil tidur mati...ndak terasa apa2 pun

anismelon said...

betul ke nie??anis baru balik dr kedah malam tadi..hope tak da ape ape la kan..

Cik Ecah said...

pg td ader dgr berita..ye ker huhuhu....

BERT said...

aah baru dapat berita dari bernama ader gegaran kecik.. tak tau lak pasal tsunami tu.. jauhkanlah...

syiela said...

Minta simpang dari di landa tsunami

aimie amalina said...

huuuu
takotnye..
minta dijauhkan dari bala ini...

Ezy Chiaki said...

xterase plak gegaran tu..
mtk jaoh la dr bencana ni..
huhu

Santri T.P.I.N.I said...

antara sifat mahmudah ialah selalu mengingati mati...

visitme@FaTiN cOrNeR said...

sy kt kulim..pukul 2pg tidur xsedar diri..ish2..teruk kn?

miss inna said...

inna tak tahu pn pasal nie...erm,minta2 lah kita semua dselamatkan dr marabahya...^^

Norasiah Nasir said...

Saya pun kat kulim,kedah..tp tido x sedor diri dah...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

xde lak dengar pasal benda ni.. tapi rasenye malaysia memang xlari dari gegaran kecil yang berpunca dari gempa di sumatera kn :)

Anonymous said...

Solar Flood Lights
Reduce Your Financial Outlay Having [url=http://barticles.mytimesdispatch.com/index.php/member/165203/]Garden Lights[/url]
[url=http://www.reggaetonfever.com/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=563374]Hampton Bay Solar Lights[/url]

Anonymous said...

[url=http://buycialispremiumpharmacy.com/#qxnyd]cialis online[/url] - cialis online , http://buycialispremiumpharmacy.com/#anyvi buy cialis

Anonymous said...

[url=http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#xhpom]buy cheap viagra[/url] - buy viagra , http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#pxdwk buy cheap viagra