Sunday, October 16, 2011

Cara mudah membuat Spaghetti ala carbonara

malas nak upload.. culik kat google je...

Macam seperti hari minggu yang biasa.. kalau tak kemana-mana memang malas nak pergi breakfast.. tempat makan tu berhampiran dengan office, jarak dari bilik tak sampai 3 km pun. Biasanya hari minggu kacau milo pastu cicah biskut kering je lah.


Tapi hari ni nak buat kelainan sikit. Petang semalam masak spaghetti, Pasta masih berbaki. Berbekalkan rice cooker yang ada, saya rebus pasta tu.. ingat nak goreng biasa je, bahan-bahan yang semalam dah habis lagipun kat bilik ni takde peti ais, rice cooker ni pun main sorok-sorok.. mana boleh masak kat sini.


Idea mula timbul bila nampak sup vono kat atas almari. Saya memang suka beli sup vono banyak-banyak, biasanya cicah dengan roti. Okeh.. meh sini nak kongsi resepi Spagheeti cara 'dapur bujang'.. mula-mula sediakan bahan-bahan seperti di bawah.
  1. Pasta.
  2. 1 pek Sup Vono (terpulang pada anda untuk memilih perisa apa)
  3. Sebiiji bawang merah dan 3 ulas bawang putih ditumbuk bersama lada hitam.
  4. 1 Sudu susu tepung (nak lebih pun boleh aje, taknak letak pun takpe, nak gantikan dengan keju punnnn boleh!)
  5. Secubit garam.

CARA-CARA (UTUK SATU HIDANGAN)

Langkah pertama, bancuhkan sup vono bersama susu ke dalam secawan air panas yang baru mendidih, kacau sehingga sebati sehingga tiada ketulan. 

Langkah kedua, tumis bawang yang telah ditumbuk lumat menggunakan minyak zaitun (minyak masak biasa pun boleh).. tumis sehingga naik bau.

Langkah ketiga, masukkan pasta yang telah dilembutkan (betul ke?) .. masukkan garam secukup rasa, gaul sehingga sebati. Kemudian masukkan sup vono yang telah dibancuh tadi. Tunggu sehingga 5 minit. Sentiasa usik spaghetti tu nanti melekat.

Langkah keempat, angkat spaghetti yang telah siap dimasak itu..

Langkah kelima, buka langkah kaki anda, bawa spaghetti tu ke ruang tamu kendian.. makan le.. apa tunggu lagi...


Tu la sedikit sebanyak cara saya... rasanya sama macam sos spaghetti prego. Kos lebih murah, jimat dan mudah. Sesuai untuk dapur bujang, rasanya kalau tak tumis bawang pun takpe.. letak je serbuk lada hitam. Selamat mencuba.

P/S: Bila makan spaghetti.. teringat kat sorang saudara saya merangkap sahabat saya, dia suka masak spaghetti.. keturunan mat saleh katakan. Tapi dia sekarang dah takde lagi.. hmmm.. moga dia ditempatkan dikalangan orang yang beriman.

43 comments:

JIJI YU said...

ambo tokleh make goni..mutoh

SyafiQ aHaDin said...

sesuai jadi istri! hehe :D

Kalamhati said...

sedaknyo..hehe keno try buat gini nih..vono ado lagi dapo tu..

**cik abe mmano gak weh..ambo single lg..hehe

Niena Farrah-Hana said...

xpernah tfikir pon.hehe
thx for sharing..

shida said...

simple!!!
nt nk try lah..:)

NA said...

Sempoi dan mudah. Nanti nak cuba :)

-wina1979-

NA said...

Moga kawan Niena tu dicucuri rahmat.

-wina1979-

[sutera kasih] said...

blh try nnti ni kak..blh rupanya sup vono tu jd kuah spagheti hehe

Iwanski said...

kalau buat lagi... jemput la kite rase.. hehe...

Elih Japahar said...

Nak try gak lah nnt...hehe

Syieda_Joy™ said...

syieda pun suke sup vono masa kt study dulu.. ok, nanti nak try la resipi ni. hikhik..

thanks akak ^_^

Yatie Awang said...

akak tak tahulah, akak tak suka ngan spegeti

Iffah Afeefah said...

Sume bgntg pd kite
nk wt ke x je

Syazwan Che Deraman said...

tadi baru make spageti.


heheh

pnat weh hari ni.

bobiedanbad said...

simply delicious :)

suha said...

nk minta izin try buat hehe (^_^)

gedek! said...

oder kat phone lagi mudah.... hantar depan pintu!

Ezad Skytech said...

da lama tak makan spaghetti ni....nampak sedap pulak spaghetti tu...nak buat sendiri malas...hee~

Bidadari Syurga said...

wahhh... dah mcm citer korea pasta dah nie...

p/s: nanti saya nak suruh adik saya wat... dia kalau spagerti gila....

adik.... secara peribadinya... akak suka tagline kat header adik...

cik pulau said...

xajim make wehh wat buat sndri..
dumoh ni xleh make pelik2 gak.hahaha

Ana Farhana said...

sodap nih ... :)

che mid said...

Che Mid pernah cuba buat dengan mushroom sup paket punya, tak berapa kick la pulak.. kena cuba cara niena pulak ni..

muhamad hanif said...

tak pandai masak, apa kata akak buatkan je. ok ?



LALALALLALALA

Mya said...

wow simplenye! sesuai betoi untuk resepi bujang. thanks share =)

NasZ said...

bujang sungguh. hehehe. bila nak kawin?

MOHD NASER.com

Selendang Merah said...

wah mcm sedap jew nie...kak tolong wat kat sy leh x??hehe

Gen2Merah said...

wowwwwwwww... sedappppnyaaaaaaaaaaaaaa

ghost writer said...

aku dah bincang ngan member.besok malam kita makan benda alah nih.

Bidadari Syurga said...

GW: benda alah.. sabau ajalah aku baca.... haish....

p/s: citerkan sikit pengalaman tu nanti...

maszull said...

salam niena...selamat mencuba pada yg ingin mencuba resepi dr dapur bujang ni yer...:)selamat berjaya...hehehehe....:)

YAYA AZURA said...

selalu jugak makan sup vono tu..pasta pun..tapi tak pernah combine pulak 2 alah nie..hihi

Anonymous said...

Systems for Unlock Iphone 4 grms Anybody who operates an apple iphone has got to really are pointed out for you personally where they have to have unlock iPhone 4 gary the gadget guy hints, constantly involving special programs which is certainly all at once secure.Nevertheless, it's reasonably depressing for you to unlock ones own we phone should you not get the best cutting edge apple iphone4 detaching the shut upon practical application.Web site involved with promotions in all places, on the other hand, without individual recognizing in the market, wholly captured, accordingly options are numerous some large hard cash related to next to nothing. korvax

Anonymous said...

Methodologies for Unlock Iphone 4 r Anybody who keeps an apple iphone would need to can be explained for your requirements and so they must have unlock iPhone 4 grms advice, generally connected with extraordinary software packages which is all at once protected.All the same, it's really frustrating every single child open one's i really cellphone if you refuse to find very good different apple iphone4 taking out the shut for request.Web site regarding postings all around you, even so, with no specific comprehending that are available, absolutely stuck, as a result numerous options a lot of large revenue involving nothing.
[url=http://unlockiphone4tut.com/unlock-iphone-4]unlock iPhone 4[/url]

Anonymous said...

dh lama cari resepi ari ni br jupe...tq

Anonymous said...

[url=http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#11533]cheap accutane[/url] - accutane online without prescription , http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#21290 cheap accutane

Anonymous said...

[url=http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#21068]accutane cost[/url] - accutane without prescription , http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#18495 accutane no prescription

Anonymous said...

[url=http://buyonlinelasixone.com/#17907]buy lasix online[/url] - lasix without prescription , http://buyonlinelasixone.com/#20325 cheap generic lasix

Anonymous said...

[url=http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#linjl]buy viagra online[/url] - buy cheap viagra , http://buyviagrapremiumpharmacy.com/#kroji buy viagra online

Anonymous said...

[url=http://buycialispremiumpharmacy.com/#nrhmy]cialis online[/url] - buy cheap cialis , http://buycialispremiumpharmacy.com/#aowui buy cialis online

Anonymous said...

[url=http://viagraboutiqueone.com/#rhomr]order viagra[/url] - viagra 150 mg , http://viagraboutiqueone.com/#eskiv viagra without prescription

Anonymous said...

[url=http://viagraboutiqueone.com/#upqul]cheap viagra[/url] - buy viagra online , http://viagraboutiqueone.com/#rntzq viagra online without prescription

Anonymous said...

[url=http://buyonlineaccutaneone.com/#emskv]accutane without prescription[/url] - cheap generic accutane , http://buyonlineaccutaneone.com/#ckndm buy generic accutane

Anonymous said...

[url=http://buynolvadexonlineone.com/#hlfdu]buy nolvadex[/url] - generic tamoxifen , http://buynolvadexonlineone.com/#ddbtk nolvadex online