Friday, October 7, 2011

Ini kah takdir Allah? minta duit dengan Allah boleh...?


Sebenarnya saya print screen dari facebook salah seorang friend list saya.. entah siapa saya pun tak kenal. Mengucap panjang bila saya baca status hamba Allah ini...


Minta duit dengan Allah ? kenapa harus menyalahkan takdir jika kita hidup dipenuhi dengan kesempitan...? Kenapa harus salahkan takdir sebab tiada 'awek' ? nak solat bila ada pengkhabaran gembira ? bila susah salahkan takdir, salahkan Allah.


Allah memberi kita kudrat dan akal untuk berusaha, bukan berikan kita akal untuk bersenang lenang. Adakah setitis keimanan pun langsung tiada dalam dirinya. Apa yang saya lihat kebanyakan manusia bila senang lupa akan siapa Pemilik nyawanya. Bila susah salahkan takdir pula.



Sebenarnya itu adalah print screen yang lama.. bulan lepas kot tapi saya tertarik dengan entri si dia ni.. bila baca tuuuuuu, baru saya teringat sesuatu tentang hamba Allah yang di atas. erm....


Bersyukurlah dengan apa yang kita miliki sekarang. Jangan banyak mengeluh...~

36 comments:

aimie amalina said...

aiyoooooooo dah la ckp cm tu
tulih kat Fb pulak tu
haiyoooooo
kenapakah begini
mohon jauh jadi begini..
nauzubillah...

Bui Junaidi said...

luahan perasaan melampau tu..

yes,kita kena bersyukur dgn apa yg ada..*_*

JIJI YU said...

urm.kekadang manusia ni tak paham

Anum said...

macam2 sekarang nie

azam said...

mana boleh mintak duit...usahalah...rezeki Allah merata²....Insyaallah

hajar said...

Nauzubillah.... bertaubatlah sebelum terlambat... mari kita sama2 doa supaya dia insaf...

Bro ahmad said...

berdoa dan bertawakal dan yang paling penting sekali usaha kita..mana boleh berserah sahaja tanpa usaha

mas saari said...

jangan salahkan nasib!
cubalah berusaha selagi mampu..

maszull said...

salam niena...mohon dgn Allah agar diberikan petunjuk untuk mendapatkn rezeki yg melimpah bukan minta duit dr Allah...:)

Elih Japahar said...

Org yg salahkan nasib adlh org yg useless! sori to say tapi memang sy selalu geram dgn org jenis ini...

::NureeN:: said...

kita ada tulang 4 kerat.. harus usaha untuk peroleh lebih pendapatan.. jgn hanya berharap kan.. ;)

Tentang Kita said...

klu xberusaha mcm mana nak berjaya dik ooii...ingat duit, jodoh tu dtg sekelip mata ker. klu xkje duit xde la..klu x cri mana nk dtg jodohnyer..pokok pangkal semuanya kena usaha yg paling penting amal makruf nahi mungkar

nuyui a.k.a miss YUI said...

napela nak paparkan bnda cmni??

hmm..xphm..

✿....rossa alina....✿ said...

luahan perasaan sampai camtu sekali..hmmm...

mekar said...

Allah suruh kita berusaha untuk memperoleh "hasil". Bukan sekadar berpeluk tubuh. Bahaya dgn tulisan budak nih

sygana said...

Tu cakap orang yang putus asa dan malas berusaha...kena bimbing orang spt ni..

Citarasa Rinduan said...

setuju sangat2..
ramai yang sekarang dah tak malu nak tulis luahan hati yang memesongkan diri
walhal diri tu sihat waafiat...
duduk rumah pun boleh bekerja..

tak baik kenangkan nasib..
kita boleh ubah selagi kita berusaha dan berdoa

eiela said...

Ya Allah, sampai macam tuh sekali. memanglah semuanya takdir Allah, tapi kita tak boleh berserah je tanpa berusaha. Moga dia beroleh petunjuk Allah.

Adylia Qarissa said...

Allah tak akan bagi ujian kepada hambanya yang tak mampu tanggung...

kita sebagai manusia mesti berusaha berdoa..insyaAllah dengan izin-Nya pasti ada sinar kebahagiaan...

masih ada ramai orang sana kena tempoh bermacam perkara...

sesusah mana penderitaan kita masih ada lagi mereka yang lebih susah...


Tuhan nak uji sejauh mana kita bersabar dan berusaha...

Sunah Sakura said...

urmm..kenapa salahkan takdir Allah kalau diri sendiri pun malas nak usaha..

zahidah seran said...

jangan putus asa dengan rahmat Allah..
tapi malangnya dia takmahu solat tapi mengharapkan Allah tolong dia..haih...
mintak dijauhkanlah kita dengan keadaan macam tu...

NasZ said...

setuju dengan entry. kalau tiada usaha, tiadalah hasilnya.

MOHD NASER.com

Tukang Karut said...

dah terdesak sangatkah?

abglan said...

Aku hanya boleh doa jelah smoga dia diberian hidayah. Gaya dia bercakap dengan terbuka nampak sangat dia tak tau ilmu agama.

Syazwan Che Deraman said...

cetek pemikiran dia tu.
macam tak pernah belajat agama je.
sehinggakan berfikiran macam tu.

Syazwan Che Deraman said...

cetek pemikiran dia tu.
macam tak pernah belajat agama je.
sehinggakan berfikiran macam tu.

ILA HonEyBuNNy said...

xpatut betul la dia tulis begitu kan.

macam xpecaya dengan kekuasaan Allah lak...

kalau kita usaha..pasti kita dapat...;)

kotak bulat said...

pendek akalnya... =.='

NA said...

Apsal la tulis macam orang putus asa? Pelik tulis kat dinding FB mampu pula tapi nak solat macam-macam alasan.

Tolong sedarkan dia dan semoga dia sedar. Kena berusaha dan kemudian bertawakal.

-wina1979-

sergeant keroro said...

tak siapa yang bernasib malang, cuma daya usaha yang menentukan =)

Nur Zulaikha said...

hmmm...speechless bile tgk org ISLAM mcm ni....moge2 kita x tergolong sepertinya dan diberikan hidayah padanya..

Run Away said...

diri sendiri tu kena berusahakan..jangan nak salah kan takdir..

Iwanski said...

Ampunkan dosa-dosa kami Ya Allah...

delarocha said...

gunakan masa sihat sebelum sakit.

lilydamia said...

mmmmmm apa lah orang tu, kesian betul ...dia tak gunakan otak dia dengan betul ..sia sia je ada otak, akal dan fikiran.... main Internet pandai pulak

chemay said...

chemay rasa memang la takdir tuh allah dah tetapkan untuk kitaa.
tapi kita still bolh mintak Allah perbaikkan takdir kita tuh.
sebab Allah maha mendengar kan?
mane boleh dia tu senang2 cakap macma tuh.
dah tak solat.
memang la Allah tak tolong.
ishhhh!
gerammmm
harap2 satu hari nanti dia akan berubah juga.
amin
:)