Friday, October 14, 2011

Jururawat menjadi pilihan Tentera..?



Adakah status di atas membincangkan sesuatu atau cuba ingin menimbulkan pergaduhan.. rasanya saudari kat atas ni perlu 'setting' lebih otak dia tu. Sebagai seorang yang beragama Islam.. kita wajib beriman kepada 6 perkara, qada dan qadar.. semuanya ditetapkan oleh Allah SWT.. Nampaknya masih ada yang memandang pangkat atau darjat.. kan? 


Agak terkilan bila dia cakap tentera ni tahap pendidikannya setakat SPM.. hello.. SPM tu tak bagus ke? agak cetek pemikirannya. Dalam perkhidmatan kami ni ramai juga yang berpendidikan tinggi dan jangan tak tahu, selepas berkhidmat di dalam ATM ramai diberi peluang melanjutkan pelajaran sehingga ke peringkat Sarjana malahan ada sehingga ke peringkat tertinggi, Doktor Falsafah di dalam dan luar negara.


ATM memandang serius tentang pendidikan anggota. Ini kerana setiap tahun pasti ada peruntukan untuk warga ATM melanjutkan pelajaran, dan jangan terkejut jika seorang anggota yang tidak berpangkat (prebet) memiliki segulung ijazah. Pendek kata peluang untuk melanjutkan pelajaran lebih cerah jika dibandingkan dengan lain-lain perkhidmatan. 


24 comments:

Gen2Merah said...

betul tu Niena.. tak perlu la nak membeza-bezakan kerjaya hanya kerana latar belakang pendidikan.. rezeki itu kan masing2..

saya ada kawan yang kerja guru, gaji besar tapi hujung bulan tak cukup makan sebab banyak hutang sana sini..

saya ada juga kawan despatch yang gaji nya cuma RM600 je sebulan, tapi hidup dengan senang hati...

kesimpulannya, tak perlu lah nak bangga diri dengan status kerjaya atau diploma ijazah segala tu.. kelak kalau Allah tarik balik rezeki bila-bila saja kan..

Leods said...

Cakap besar sungguh yer orang itu ! siapa kata Navy/askar x skolah tinggi..mlh dorang lebih hebat tau...err manusia jenis ego sombong makin m'jadi-jadilaaa....feeeww !!

Anum said...

bagusnya mengenai peruntukan untuk anggota untuk sambung study

Anonymous said...

pemikiran bodoh ni.tak tau ke gaji askar lagi banyak dari gaji nurse tu????abistu yang berpangkat kapten ni pun bodoh gak la?budak ni yg bodoh,otak upsr kot

BERT said...

bgus sangat ke org tu sampai hina orang lain... ish ish ish... jodoh di tangan Tuhan... kebetulan kot askar kawen dengan nurse...


hmm lame tak BW sini.. lawa layout baru yer nina.. hihih

Kapten Hamzie said...

sapa nama budak ni nina?meh aku nak pi tunjuk ijazah aku dari utm tu kat dia.ko letak gambar konvo2 kat sini.bodoh!!!!!!!!!!!!!!

tamlegend said...

wah...cik niena kita cuba menegakkan kebenaran nmpaknya...teruskan cik niena...HIDUP ATM!!!!

mas saari said...

urusan jodoh tu ditangan tuhan, tak kisahlah dengan siapa pun..

Golden Rose said...

kalau dah ALLAH tentukan jodoh nurse bertemu tentera nak buat mcm mn...pasal pelajaran tu jgn samakan semua tentera...setahu sha ramai tentera yg berpelajaran tinggi...

Aki said...

Ha ha ha.. slalu gak dengar pasal nurse kawen ngan tentera.. :-).. Pasal kawan kat opis tanya aki,gf aki keje ape,aki jawab nurse gigi.. trus diorang cakap,aki kene jadi askar,sebab askar selalu kawen ngan nurse.. aki pun gelak je la..

tapi statement die kat atas tu lawak sangat2 la.. ha ha ha.. aki keje taraf spm je pun,but still budak dip or degree masih belajar ngan aki.. takyah nak pikir sangat la pangkat or taraf pendidikan tu kan??

aki dah puas keje ngan orang macam ni, so aki tau ape standard sebenar pendidikan di Malaysia dan ape standard pemikiran kebanyakan orang di Malaysia.. Minded sempit macam ni ade lagi rupenye..

paling best tu bile die cakap pemikiran tak berkembang.. Ha ha ha.. dalam masa yang sama,menimbulkan kelemahan diri sendiri,cakap tak serupa bikin la minah ni..

eh,aki ni nak komen ke nak buat post?? Ha ha ha.. :-p.. Sorry taip panjang sangat Kak Niena..

yen(toka ziizokukuto) said...

nak masuk upnm pun,,bukan senang kan,,,,kalau keputusan bawah 6a,,,memang tak dapat la,,,so yg masuk sume pandai-pandai

JIJI YU said...

tu la kawe nk jd kijo atm jgk..tp kawe tok direstui..ehhee

SyafiQ aHaDin said...

penyakit wahan...
Simple komen tapi mendalam maksud... Hehe! :D

NasZ said...

kalau dah jodoh, tak lari kemana pun. dengan sape pun, dah jodoh kan?

MOHD NASER.com

aimie amalina said...

errrrrrr
bole pulak lekeh2 ckp cm ni
grrrr
adoiiii....
napelah sempit no....

abghani said...

ooooo..ic

kotak bulat said...

pendek kata jodoh...
bukan pangkat atau jenis kerja..
:)

Afikah Aziz said...

amboi bukan men lg hamba Allah tu duk kutuk2 org,ingt askar ade taraf spm je ke,sepupu ika tu ade ijazah tu cmne plak haihhh

[sutera kasih] said...

sombongya org tu berkata2..

Anonymous said...

cetek otak budak nih..kuikuikui..setakat diploma nk belagak ke?aku pun askar gak.tapi aku ada ijazah sama cam ko mekna

fRaMe+LenSeS said...

macam tu plak. camtu nadh ni kerani nak kena tawen ng apa? ihihi

Sunah Sakura said...

eh eh..awat la dia nak persoalkan kalo memang jodoh tu da Allah tetapkan?

visitme@FaTiN cOrNeR said...

pndapat sy, ajal maut, jodoh pertemuan tu kat tgn tuhan..kita bkn sesiapa nk mempersoalkan hak tu..

n, tak baik nak beza bezakan taraf pendidikan seseorg..sbb setiap org ada kelebihan masing masing. kita manusia biasa. tak blh kuasai semua perkara..

Anonymous said...

sb nurse byk gedik, gatai. tntera pun byk jht, sangap.