Thursday, October 6, 2011

Siapa yang mahu berikan secara percuma ?


Nak makan kuaci..? kena bayar... sebungkus kuaci RM2.40.. mana ada benda free atas dunia ni kan..? apa sahaja yang kita nak makan semuanya kena bayar... kalau kita makan free sekalipun pasti ada yang bayarkan untuk kita..


Perlukan rumah baru...? hurm, perlu keluarkan duit RM 138,000.00 untuk rumah teres biasa... siapa yang sudi nak sponsor rumah kat kita ni? 


Kos hidup semakin meningkat... mengharapkan bonus untuk penghujung tahun ini dua kali ganda gaji atau pelarasan gaji...? InsyaAllah antara dua tu pasti ada tapi apa habuannya...? maka U N D I L A H S A Y A !!


Nafas.. ianya perlu untuk hidup... diberikan secara P E R C U M A buat kita... jika kita melakukan sedikit sahaja yang membawa kepada kemurkaanNya.. adakah kita terus mendapat balasan? adakah nafas kita terus terhenti...? jadi apa yang perlu kita lakukan..? jika bukan kerana tanpaNya... mustahil kita akan menerima apa yang ada di atas itu...

R E N U N G K A N L A H ..

19 comments:

sergeant keroro said...

selalunya benda yang percuma orang tak hargai, kan?

Anum said...

harap2 ada yang mengembirakan esok

Anum said...

harap2 ada berita gembira

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mendalam maksud ituew
realiti dunia hari ni

Bro ahmad said...

bersyukur atas nikmat yang diberi percuma.

Santri T.P.I.N.I said...

wah...niena dah tukar layout baru. erm...ntul tu niena, byk nikmat yh Tuhan beri pada kita, jgn lupa selalu bersyukur pada-Nya. kalau Tuhan sekat satu minit je udara yg free ni di dunia, apala yg akan jadi yer...

nak pelarasan gaji....hu3

WuMing said...

Ada mesej yang bermakna disebalik entri yang simple ini...


Best.....

mas saari said...

bersyukurlah dengan apa yg kita miliki... insyallah pasti akan ada rezeki lain utk kita!

JIJI YU said...

nafas tu percuma ke..pikir leklok

Bui Junaidi said...

semoga ada berita gembira esok..*_*
jika ada syukur kepada Nya

kotak bulat said...

kita selalu terlepas pndg dan terlepas tok mnghargai sesuatu yg nampak tak berharga sedangkan itu yg pling penting

Niena Pengembara Ilahi said...

JIJI : siapa lgi kalau bukan Allah yg berikan nafas tu...kita rasakan percuma sbb xperlu dibayar dgn wang ringgit..tpi apa tugas & tujuan kta diwujudkan di muka bumi Ilahi ini..hnya utk mengabdikan diri kpdNya...jadi nafas itu utkNya.

.diannorhayati. said...

hmmm betul betul :)


suke part yg last .

Ila Aqilah said...

huhu..betul kak niena, kadang benda-benda yang sangat penting kita dapat free lupa nak appreciate kot.

aimie amalina said...

i likeeeee diiiisssss =]
hheheehe
segala yg diberi ini nikmat
hargailah ~

siti kektus said...

sesetengah orang, dah bagi benda percuma pon masih nak merungut. aish.

azam said...

kumpuk duit.........

Rosalia said...

ada bnda yg percuma sbnrnye :) jom tgk entry bru sy.hihi

tamlegend said...

cik niena mengharapkan kenaikan gaji nampak gayanya...hehehe.jgn mengharap sgt ye cik niena yer...kadg indah khabar dari rupa je ni...