Tuesday, November 1, 2011

Macam mana masa hadapan kita kelak?


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabaraktuh.. selamat pagi dan salam sejahtera buat semua... Alhamdulillah, kembali dari tugas setelah 4 hari dah tak hadap blog ni .. pagi ni nak membebel sikit-sikit..  sebelum tu nak cakap yang saya ni tengah ngantuk lagi .. tidur tak cukup, makan kurang.. mandi punnn tak berapa nak cukup, sibuk keja punya pasal.


Sebenarnya citer ni dah lama, dah berminggu yang lalu tapi asyik lupa je nak post, biasala.. dah sibuk memanjang je kan.. kan.. kisahnya mengenai nenek yang tinggal keseorangan meninggal dunia dalam keadaan yang agak menyedihkan. Erm... saya memang ingat lupa muka nenek tu tapi saya kenal sangat kat mana rumah nenek tu.


Kalau nak naik teksi mak biasanya duduk depan rumah nenek tu, selalu sembang ngan dia. Umur nenek tu dalam lingkungan 80 tahun kot. Masa pulang dari majlis konvokesyen anak sedara kat UPNM tempohari sorang jiran gitau mak yang nenek tu dah meninggal. Lepastu jiran saya citer camne orang bleh tau dia meninggal.


Menurut jiran saya, nenek tu demam biasa je.. kata jirannya lebih 3 hari nenek tu tak keluar dari rumah, jirannya mula rasa pelik.. dia pun bawakan lauk untuk nenek tu, sampai je kat tangga dia ada bau sesuatu yang agak busuk, bila diintai rupanya mayat nenek tu terbaring di atas tikar lama. Nenek tu dah takde lagi.


Kesian nenek tu, dia ada anak lelaki tapi anak lelaki dia tu tak tahu kemana entah hidup atau mati, semua orang tak tahu kemana anak lelaki nenek tu tinggal. Kesian kan... ada anak tapi tak ambil tahu pasal dia. Kisah nenek tu membuatkan saya terfikir... macam mana nasib saya bila dah tua kelak? Kesian nenek tu meninggal tanpa sesiapa di sisi. Minta dijauhkan perkara itu berlaku kepada kita.



27 comments:

Anum said...

sedihnya.... macam mane la kita dah tua nanti kan

Aki said...

Itulah masalahnya bila anak terlalu sibuk mengejar harta dan dunia,sehingga orang tua dilupakan.. Sebelum aki fikir pasal aki,aki kena fikir pasal orang tua aki dulu,adakah aki akan buat benda yang sama macam anak kepada nenek tu.. Semoga kita semua tidak melupakan orang tua kita..

Sunah Sakura said...

saya...selalu duk sorang kat umah ni akhir2 ni..kalo sesuatu berlaku pada saya...mungkin nasib saya pun macam nenek tu jugak.... :(

aimie amalina said...

sedihnyeee
terpikir gak
kalo x kawen, sape nak jage nanti
kalo kawen pon
belum kompem2 anak tu akan bersama kita hingga ke akhirnya..


aduhaii..
bizi ye kak...cian die ye..ha! bawu jumpe ayah kelmarin, kikiki, aah, die kenal, die buat kenduri anak die kat KL kan. semua orang kelam kabut sebab x de orang, ramai orang pi haji..termasuklah ayah sendiri pon bizi.. ayah ari ni p kl..waaaaa..

JIJI YU said...

kita mampu mengubah car akematian kita..dari sekarang

hanaahmad said...

al-fatihah.. semoga arwah nenek itu dicucuri rahmat. sudah sampai ajal dia. :)

CikGu Ma said...

harap saya mati sebelum berlaku kiamat...takut nak hadapi kiamat...

hajar said...

Al fatihah utk arwah... kisah ni mengingatkan akk dgn MIL yg tinggal sensorg kat kg... berkali2 ajak tinggal jer ngn akk tapi berkali2 gak dia menolak... risau gak takut jadi apa2 kat dia kita x tau... mujur juga jiran sebelah rumah tu baik & prihatin...

TiTi said...

sedihnye.. al fatihah..

Syafiq Ahadin said...

kenapa jadi camtu??

Syuxer said...

al-fatihah untuk arwah nenek malang tuh..apala anak lelaki dia tuh..sian dia..:(

mas saari said...

kesiannya nenek tu! Al-Fatihah..

Bui Junaidi said...

semoga nasib kita x mcm tu..

Daddylicious said...

tawakal sahaja lakita...nasib2

che mid said...

Tiada siapa yang bila dan bagaimana kita mati.. Allah saja tempat memohon kebaikan..

hazanis said...

sedihnya....:(

Rai said...

semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..

muhamad hanif said...

benda tulah yang aku takut jadi kat diri aku sendiri bila duduk sorang2 kat jb ni.



um.

bobiedanbad said...

sedihnya, akak pun duduk seorang d rumah sewa jauh dr suami n family...akak sllu pesan dgn kawan klu dh seharian aku tak dtg keja tanpa sbb, dtg jenguk aku kat rumah :(

Tukang Karut said...

banyak dah dengar cerita cam ni... minta dijauhkan dari berlaku dengan keluarga...

NasZ said...

saya sedekahkan Al Fatihah kepada arwah nenek tu ye?

Yatie Awang said...

itulah, anak yang ramai belum boleh menjamin adakah kita akan dijaga bila dah tua nanti kan?

DIA juga yang tahu apa akan terjadi

maszull said...

assalamualaikum niena...mmg sedihkn kalau dah tua nanti anak x pedulikn kita yentu sedih rasanya....:)

Rtp Farra Arisha said...

what a pity story :'( and so pity dekat nenek itu. mudah2an rohnya tenang di dunia sana. amin :'(

perancangan hidup harusnya sentiasa dirancang dari awal, if something happens, itulah kehendak Tuhan. redha dan tabah menghadapi segalanya :')

delarocha said...

Al fatihah untuk nenek tu

BeloG MTT said...

Sedihhhh :'(

Titisan Hujan said...

minta djauhkan la cmni.