Tuesday, November 15, 2011

TEKA TEKI: waktu besar tutup, bila kecik terdedah...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan salam sejahtera buat reader yang bukan muslim. Pagi ni baru berkesempatan untuk online. Semalam seharian kat hospital untuk jumpa doktor pakar. Mungkin kena hujan kot, lepas balik hospital badan ni terus panas dan demam.


Baru-baru ni saya menatap lama satu iklan pusat pelangsingan badan, bukan apa pelanggan tersebut bukan calang-calang orang, lama saya perhatikan testimoni pelanggan itu. Asal beratnya lebih kurang 80kg tapi 3 bulan menjalani rawatan berat badannya turun kepada 46kg... kenapa saya cakap bukan calang-calang orang? gambar lama perempuan tersebut bertudung labuh dan lengkap berpurdah, dia buka purdah tu untuk bergambar kemudian gambar terbarunya lengkap berkebaya, bertudung pun dah singkat.. muka dah touch up.. sebenarnya dah biasa tengok testimoni dari pelanggan tapi ni pertama kali tengok pelanggan  yang begitu. Tu yang teruja sangat.


Apa motifnya bertudung labuh serta lengkap berpurdah sewaktu badannya gempal dan kenapa bila dah kurus berani plak pakai cenggitu..  Yang saya nak cakap sekarang ni bukan pasal pusat pelangsingan badan tersebut. Tapi kita ni sebagai manusia benda yang kita rasa buruk seboleh-bolehnya kita nak sorok tapi benda yang kita rasa elok semua kita nak tunjuk .. tak kira lah benda tu boleh mendatangkan fitnah kepada kita.


Bila dah rasa cantik mula nak rasa riak. Semua benda nak tunjuk.. kecantikan tu tak kekal ianya akan hilang dimamah usia. Badan kita ni kalau kita ambil pakej pelangsingan badan termahal sekalipun ianya takde guna kalau kita tak mengamalkan cara hidup yang betul. Tak ambil kisah tentang penjagaan makanan, senaman diabaikan... sekejap je kurus tu.. pasni montel balik..


P/S: Berat badan sebelum latihan 45kg dan kekal sampai sem 2.. bila sem 3 naik 55kg zaman praktikal turun kembali.. lepas surgery tempohari berat badan semakin naik, orang tanya apa rahsianya saya cakap banyak makan ibu roti. Tapi tak risau sangat sebab BMI masih normal.. bila senaman dah buat, makanan dah jaga dan segala usaha dah buat jika badan tu nak naik jugak apa boleh buat. Perancangan Allah tu lagi hebat.


25 comments:

Anum said...

macam2 zaman sekarang nie
terpulang pada individu kan
hehhe
berat anum ok..BMI pun ok

Tukang Karut said...

tak berapa nak kesah sangat pasal berat ni... yang penting sihat...

aimie amalina said...

erk..
dasat gile ah, dari berpurdah jadi cam tu..aduhai...

ase baik x yah kurus la cam tu...hayooo...



p.s: akak!hehehe..mimi balik perak, sabtu ni..hehehe..lalalaa =]

Aki said...

akak metabolisma tinggi.. he he he.. jarang ade pompuan camtu.. :-p

JIJI YU said...

tentera mmg kena bmi normal kan

Tea said...

andai aku sudah slim nanti.. akan aku tutup cangkir ini...

Bui Junaidi said...

biasalah tu..lepas geram melaram..huhu..

Iffah Afeefah said...

de bese tengok
geram je nengok

Kakzakie said...

Kesian bila begitu jadinya. Moga pintu hatinya terbuka kembali kepangkal jalan....sayang rasanya nikmat yg sekejap disia-siakan didunia yg tak kekal ini....

JunAina said...

agaknya pakai dulu tu bukan atas relahati...

dulu masa belajar kak aina pernah minta mak buatkan tudung labuh tp mak tak layan.

agaknya dia tak mau kak aina jadi cam ni kot...

badan maintain jerk 50-55kg tapi fitrah alam semkin tua semakin lembik2 otot yg ada...:)

miss inna said...

bmi inna underweight. mungkin sbb terlebih tinggi kot..hehe!

kiera'sakura said...

sbb tue x ske tgk testimoni... kebanyakkannye semua mcm tue.. hurm

gedek! said...

BMI uncle.....

err....

err.....

hehe

**::CIKNUURUL::** said...

ermm,.sebab tu la kawan sy yg gempal badannye dulu xde nak cecube buat bnde tu,.sebab die tau iman die xkuat,.nnti kalau dh krus,ade shape, forsure lah nak try pkai baju sesendat sotong!,.nauzubillah,.berubah sekelip mata,.

Anak Wak Mail said...

memang kebanyakkannya macam tu kan,,masa gemuk selekeh je..bila dah langsing terus singkat semuanya..

mas saari said...

betul tu, bila badan dah lawa mulalah nak dedah sana sini dan pakai ketat2!

Titisan Hujan said...

cian org cmtu
pape asl sihat
itu yg lebih baik

BeloG MTT said...

:')

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

kita sama kak, makan ape pun berat tak naik...maintain gitu..hehe

wahhh! lama tak jenguk sini, akak dah renovate blog..simple..i liiiikkkeee ;D

tieykah said...

Kalau tak lupa diri bukan manusia namanya tu

Kalamhati said...

kalau kurus utk bergaya dan buka aurat...tu bkn cara yg btul kot..huhu baik la kekal gemuk..ada gak rasa malu..
apa2pun niat tu kena btul..


niena demam ko?siyae nyo..semoga cepat sembuh deh

ILA HonEyBuNNy said...

apa pun..kita kena hargai diri kita kan..

jangan bila dah cantik kita bangga pula..itu semua Allah beri pinjaman ja...

fazrulnoor said...

hebatnya ayat last tu

damienna said...

tak faham la ayat last sekali tu..... geram pulak dibuatnya

damienna said...

alamak saya x tahu la teka teki ini